Szombat, 2018. június 23., 07.47

Itt a tőzsdekrach

Itt a tőzsdekrach
Itt a tőzsdekrach

Miután az amerikai képviselőház elutasított a kormány pénzügyi mentőcsomagját történetük legnagyobb napon belüli esését produkálták a New York-i tőzsdeindexek: egy nap alatt 1,2 ezermilliárd dollár tűnt el a semmibe, ez az első eset, hogy a napon belüli veszteség átlépte az 1000 milliárdos küszöböt.

A Dow Jones majdnem 7 százalékkal roggyant meg, ami 777,68 pontos mínuszt fed. Ez több mint a 2001. szeptember 17-én, az ikertornyok elleni terrortámadás utáni első tőzsdenapon elszenvedett 684,81 pontos zuhanás. Az S&P-500 8,8, a Nasdaq 9,1 százalékkal esett, ami mindkét mutató esetében az 1987-es tőzsdei összeomlás óta nem látott napon belüli hanyatlás.

A börzék már a nagy eladási hullám előtt is kínlódtak, a hitelpiac gyakorlatilag lefagyott, mivel a bankok spejzolták a pénzt ahelyett, hogy kölcsönöztek volna. A mentőcsomag bizonytalanságára rápakolódott a Wachovia állami közvetítéssel történő beolvasztása a Citigroupba és néhány európai bank megroggyanása. A Wachovia papírjai egyébként 81, a Citigroupéi 12 százalékkal zuhantak tegnap. A képviselőházi döntés követő hanyatlást részben az vezette, hogy a befektetők úgy gondolják, hiába fogad majd el végül is valamilyen mentőcsomagot a parlament, azt néhány pénzintézet már nem éli meg. A bankokra nehezedő nyomást jelzi, hogy a Washington Mutualt múlt pénteken felvásárló JP Morgan Chase részvényei tegnap 15 százalékkal estek. A National City regionális bank 63, a Bank of New York 27, A Fifth Third Bancorp 43, a Regions Financial 41 százalékos részvényáresést szenvedett el, de veszítettek értékükből a nagybankok papírjai is.

A piac többi szereplője sem fogja évkönyvei aranylapjaira felvésni a tegnapi napot: az Apple részvényei például 18 százalékkal zuhantak meg, miután a Morgan Stanley vételről semlegesre rontotta ajánlásukat, mivel úgy véli, hogy fogyasztók vásárlóerejének csökkenése hatással lesz a cég eladásaira. Hasonlóan járt az Intel, a HP, a Cisco és más technológiai vállalatok is.Az olaj ára ismét 100 dollár/hordó alá került - az észak-amerikai könnyűolaj ára novemberi szállításra 96,3 dollár/hordó -, mert a befektetők gazdasági recesszióra és ezzel a kereslet csökkenésére számítanak. Az arany egy unciájáért viszont majdnem 6 dollárral kell többet adni, így 894 dollár az ára.

(Napi Online)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: tibor / Szerda, 2008. október 01., 01.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

akkor ezekszerint az amerikaiak az olaj-háborúkat,arany-háborúkra cserélik ?
Hozzászólt: Mihály Lehel / Kedd, 2008. szeptember 30., 15.12 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tegnap este az arany 926,90$ volt,2000$-ig még van!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'