Vasárnap, 2018. december 16., 13.25
Növekvő érdeklődés?

Jól jövedelmez a fűszerpaprika

Csipkár Imrének mintegy 10 mázsa nyerspaprikája a ház udvar felöli részén
Csipkár Imrének mintegy 10 mázsa nyerspaprikája a ház udvar felöli részén

Fazekasvarsándon Csipkár Imrét, a fűszerpaprika program Arad megyei szervezőjét reggel a fóliasátorban találtuk, miközben az érett fűszerpaprikát gyűjtötte műanyagvödörbe. 

Naponta reggel és este is begyűjti az érett paprikát, amelyet felfűzés előtt egy-két napig fonnyadni hagy. Fűzéskor egy nagyobb tűvel átszúrja a szárát, majd a paprikafüzéreket a háznak az udvar felöli két oldalára, az eresz alá köti fel, ahol az eső nem éri, miközben a szellő és a napsugár lassan megszárítja. Jelenleg mintegy 10 mázsa nyerspaprikája van felfűzve, de összesen mintegy 40 mázsa nyerspaprika-termésre számít. Ebből 500-600 kiló őrleményt lehet előállítani, amit kilónként 40-50 lejért szándékozik értékesíteni. A levegőn való szárítás olyan előnnyel jár, hogy nyár végén már friss őrleménye lehet. Két-három hétig a szabadban szikkad, majd bekerül a szárítóba, amit a nyári konyhából akar kialakítani, de az udvar hátulsó részébe külön szárítót akar építeni. A szárító egyébként nem nagy ördöngösség, egy akármilyen helyiségbe be lehet állítani egy kályhát, amibe naponta kétszer be kell fűteni. Rendszeres szellőztetés mellett, nagyjából 50 Celsius fokos, állandó hőmérsékletet kell biztosítani. A szárított paprika őrléséhez három darálóval rendelkezik, tehát a termény teljes feldolgozása nem okoz gondot. Csipkár Imre szerint ha maga dolgozza fel és értékesíti, nagyban növeli a fűszerpaprika termesztésnek a jövedelmezőségét. Annál is inkább, mivel a 420 négyzetméteres fóliasátorban, illetve a szabadban termesztett fűszerpaprika naponta 1 órányi munkát igényel. Igaz, a sátor megépítése 10 ezer lej körüli befektetést igényelt, de ha egyszer elkészült, utána 3-4 évenként már csak a fóliát kell cserélnie. Szabadban 1 hektáron kertészkedik, csepegtető berendezést épített, de a fűszerpaprika feleannyit sem terem, mint a fólia alatti. Emellett fehér paprikát, padlizsánt, vöröshagymát, továbbá óriás, ökörszívű, tojás, illetve szultán paradicsomfajtákat termeszt, amelyekkel a felesége Aradon piacol. Az óriás, amelyiknek némelyike a 0,8 kilót is eléri, illetve ökörszívű paradicsom annyira finom, hogy kilóját 2,5 lejért viszik el.

Arad megyében idén 3 hektár, míg Bihar, illetve Temes megyékben 1-1 hektár hajtatott fűszerpaprika terem. Arad megyében a legtöbb, mintegy 2 hektárnyit Simonyifalván szabadban termesztik, de Nagylakon, Nagyiratoson, Zimándújfalun és Ágyán is foglalkoznak vele. Augusztus 23-án Szegeden szerveznek egy nagyszabású paprika-bemutatót, ahova Csipkár Imre is szeretne eljutni, hogy minél több hasznos információt szerezzen a hajtatott fűszerpaprikával kapcsolatban, amelyiknek a termesztése iránt, a jövedelmezősége miatt, egyre nagyobb az érdeklődés.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'