Vasárnap, 2018. december 16., 13.33
Ugrásszerű érdeklődés a fűszerpaprika iránt

Komoly haszon, saját feldolgozással

Csipkár Imre a fólia alatt termesztett fűszerpaprikától idén, négyzetméterenként 12-13 kiló őrleményre számít Andrásy-fo
Csipkár Imre a fólia alatt termesztett fűszerpaprikától idén, négyzetméterenként 12-13 kiló őrleményre számít Andrásy-fo

Csipkár Imrével, a Hajtatott fűszerpaprika program Arad megyei szervezőjével a fazekasvarsándi, 420 négyzetméteres fóliasátrában beszélgettünk, amelyikben a térdig érő 2000 szál paprikának némelyikén már 8-10 centi hosszú csövek zöldellnek. Amint elmondta, a mezőn is elültetett 4000 szálat tesztelés céljából, a komoly termést azonban a fólia alatt termőtől várja. A megvásárolt vetőmagot nem melegágyba, hanem február 20-án kezdték el egyenként egy-egy műanyag-pohárba ültetni, így nem sínylették meg az átültetést. A rengeteg pohárban ápolt palántát április 10-én ültették ki a fóliasátorba, amelyiknek a talaját előzőleg 100 mázsa istállótrágyával javította fel, amit Blaskó Sándortól kapott. Az alapos trágyázástól jelentős terménynövekedést vár, a tavalyi, négyzetméterenkénti 8 kilóval szemben, idén 12-13, legtöbb 15 kiló nyerspaprikára számít. Abban reménykedik, megéri a befektetett nem csekély munkát, ugyanis az udvarra leürített istállótrágyát 160 targoncaszállítmánnyal tudta a sátorba hordani. Közben beszerelte a csepegtető öntözőberendezést, megszervezte a szellőztetést, rendszeresen gondozza az ültetvényt, ami sokkal szebb a mezőn lévőnél. Amelyiktől nem vár sok termést, de a befektetés is sokkal kisebb vele.

Megyei szinten a fűszerpaprika termesztés a tavalyi 1,2 hektár területhez viszonyítva, idén 3 hektárra emelkedett, felét fólia alatt, felét a szabadban nevelik. Miközben tavaly csak 3 termesztő került, idén összesen 20-an vágtak bele Kisiratoson, Nagyvarjason, Gyorokon, Zimándújfalun, Simonyifalván, Ágyán és Fazekasvarsándon. Temes megyében is termesztenek 1 hektáron, felét fólia alatt, felét szabadban, míg Bihar megyében ugyancsak 1 hektár terem. Hozzávetőleg 3 hét múlva érkezik a paprikakutató szakember bemutatót tartanai a termesztőknek, akiknek elmagyarázza a felmerülő gondok orvoslását. A fazekasvarsándi bemutató után 2-3 héttel Szegeden tartanak egy sokkal nagyobb szabású bemutatót, ahova minden termesztő szeretne eljutni. Augusztus végén szárított paprikaőrleményt is előállíthatnak.

Csipkár Imre az összes tavalyi őrleményét eladta 1 kiló kivétellel, amit a bemutatóra tartogat. Ha az egész termést maga szárította volna meg, dolgozta volna fel, 500 kiló őrleményt állíthatott volna elő, aminek kilóját 40-50 lejért értékesíthette volna. Azért állítja feltételes módban, mert 25 mázsa paprikát nyersen adott át, ami sokkal kisebb nyereséggel járt. Saját tapasztalata alapján jött rá, hogy akkor a legnagyobb a nyereség, ha a termelő maga dolgozza fel, értékesíti. Azt tervezi, nyárig kialakít egy szárítót, amihez nem kell egyéb 3 x 3 méter szobánál, amelyikben dobkályhával tüzel, hogy 45-50 Celsius-fokon száríthassa, lassan. Szerinte egyes nagybani szárítók 90 fokon szárítják, hogy gyorsan végezzenek vele, csakhogy a késztermék íze sínyli meg, azon érződik az égetés. Azt tervezi, hogy a 3 x 3 méteres szárítóba annyi paprikát aggat a mennyezetre, hogy 10 nap alatt 250 kiló őrleményhez szükséges szárított, jó minőségű paprikát nyer belőle.

A magyarországi vállalkozókkal megegyeztek, hogy azok a nyers termék kilóját 150 forintért újra átveszik, mivel szükségük van az őrleményre, a Spar üzlethálózatban történő értékesítéshez. Csipkár Imre fűszerpaprika ügyben hosszú távú terveket dédelget: idén a kollégáival szeretnék létrehozni a paprikatermelő csoportot, aminek a segítségével a készterméket bejuttathatják a hazai nagy áruházakba. Szerinte itt, a Partiumban termő hajtatott fűszerpaprika a legfinomabb, mivel kövér feketeföldben terem, míg máshol homokban termesztik, amiben sokkal kevesebb a tápanyag. Ami a saját termésnek a szárítását, az őrlését illeti, Csipkár Imre szívesen szolgál tanácsokkal a hozzá fordulóknak, akik maguk is elkészíthetik a szükséges berendezéseket. Az őrlés nem bonyolult, a gabonadarálóhoz hasonló szerkezet 2,5 milliméteres lyukakkal fúrt szitáján egyszer, majd a 0,7 milliméteres lyukú szitán kétszer kell átengedni az őrleményt. Tehát a jó minőségű fűszerpaprika iránt van igény, azt itthon, saját készítésű berendezésekkel is fel lehet dolgozni sokkal nagyobb haszon mellett, ezért nem véletlenül nőtt meg ugrásszerűen az érdeklődés a termesztés iránt.

Csipkár Imre a fűszerpaprika programmal párhuzamosan a mangalica program felfuttatásán is dolgozik. Eddig 20 anyaállatnak való malacot hoztak a megyébe Magyarországról. Hozzávetőleg 200 lejbe kerül egy behozott, 10 kilós mangalica-fajta, anyaállatnak való, fajtiszta választási malac. Jelenleg 7 kiskocára mutatkozik igény, de csak akkor hoznak be, ha újra összegyűlik az igény 20-ra. Egy ismerőse 18 kocával és 2 kannal indította el a tenyészetet, maga és 3 társa egy-egy kocával, illetve 1 közös kannal kívánnak hozzáfogni a mangalica fajta sertéstenyésztéshez – magyarázta Csipkár Imre fazekasvarsándi gazdálkodó, a Hajtatott fűszerpaprika program Arad megyei szervezője.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: érdeklődő / Kedd, 2011. június 14., 16.44 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

kaptam Szegedről, párszáz paprikapalántát ebből a fajtából (hajtatott). Fóliasátram nem lévén kiültettem a kertbe. Azt szeretném megtudni, hogy ezt most föl kell karózzam ? Köszönöm.
Hozzászólt: Kispaprikasnak / Hétfõ, 2011. június 13., 23.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

De hát Csipkár is arról beszél. hogy sokkal jobban megéri, ha nem adjuk el nyersen, hanem magunk dolgozzuk fel, értékesítjük. Aki úgy érzi, hogy tavaly átverték, mert nem annyit fizettek, amennyit ígértek, az jelentkezzen Baltánál. Lássuk, megírja-e?
Hozzászólt: Kispaprikas / Hétfõ, 2011. június 13., 16.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tavaly sokan befürödtek a paprkával, a felvásárló sokkal kevesebbet fizetett, mint amennyit igert,jol átverte az ittenieket.Balta ur, erről miért nem ir? Valami érdeke dúzodik hozzá?
Hozzászólt: Csipkár úrnak - egy paprikatermesztő / Szombat, 2011. június 11., 14.13 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kertben termesztünk paprikát amit a tavaly súlyosan kárositott a gyapottok bagolylepke hernyója. A paprika termései közül sok meg volt fúrva, az ilyen paprikatermések pedig rothadásnak indultak. Ha esetleg ez a kártevő ellen tudna ajánlani valami vegyszert és a védekezés mikéntjét el tudná magyarázni, nagyon megköszönném.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'