JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.40

Korodi és Tánczos az új mezőgazdasági adórendszer eltörlését kérik

Korodi és Tánczos az új mezőgazdasági adórendszer eltörlését kérik
Korodi és Tánczos az új mezőgazdasági adórendszer eltörlését kérik

A gazdaszervezetek képviselőivel egyeztetett Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő a mezőgazdaságot érintő új adózási rendszerről. 

A parlamenti vakációban elfogadott kormányrendelet ugyanis akár többszörösen is sújtaná a gazdákat, ellehetetlenítve ezzel a családi gazdaságokat.

Az új adózási rendszer az állattenyésztéssel foglalkozó fizikai személyeket akár háromszorosan is megadóztatja: egyszer az abraktakarmányokat hektár alapján, az állatokat a létszám után, és ha feldolgozással is foglalkozik a gazda, akkor a késztermék után is fizetnie kell. Az új rendelet nem veszi figyelembe a termőföld minőségét, sem az éghajlatot, nem tesz különbséget a déli és a hegyvidéki körülmények között.

A Hargita megyei gazdaszervezetek képviselői azt kérték, hogy a kisgazdaságok legyenek adómentesek, míg a nagyobbak a bevétel alapján fizessenek.

Tánczos Barna és Korodi Attila egyetértett a gazdaszervezetek által felvázolt javaslatokkal.

„A gazdaszövetkezetek, érdekképviseletek, szervezetek képviselőivel történt egyeztetések után egyértelműen kérni fogjuk a jogszabály eltörlését. Hamarosan bemutatjuk a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hol vannak benne a túlkapások” – mondta a képviselő.

Tánczos Barna szerint csak akkor lehet alkalmazható törvényeket hozni, ha azok úgy születnek meg, hogy a törvényhozók konzultálnak az érintettekkel. Ugyanakkor a gazdák nem zárkóznak el az adófizetési kötelezettségüktől, amennyiben az igazságos és méltányos – tette hozzá Tánczos.

(RMDSZ-tájékoztató)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'