Vasárnap, 2018. december 16., 12.10
Töretlen a hajtatott fűszerpaprika sikere

Legfontosabb a késztermék menedzselése

Fazekasvarsándon Csipkár Imre harmadik éve termeszt fóliasátorban hajtatott fűszerpaprikát. Az idei termésnek az első szedését éppen akkor fejezte, amikor a helyszínen jártunk. 

A paprikacsöveknek zsinórra való felfűzése még javában folyt, a háznak az eresz alatti szellős részét azonban már piros paprika-függöny takarta, a füzérek ugyanis ott száradtak. A 420 négyzetméteres fóliasátorban a paprikák már jó másfél méterre kúsztak fel, miközben a szár alján lévő termés teljesen kifejlődött, pirosan várt a begyűjtésre, a csúcs felé haladva, a csövek egyre kisebbek voltak, legfelül virágok borították a növényt. Amint a gazda bizakodva elmondta, tavaly négyzetméterenként 8,5 kiló termést gyűjtött be, idén, hasonló területen reménykedik a 10 kilóban. Mégpedig azért, mert kísérleti céllal ezúttal Boleró fajtát termeszt, amelyiknek szála egy termesztési szezon idején akár 160 paprikát is képes felnevelni. Mivel a termesztéssel párhuzamosan a feldolgozásról is gondoskodott, egy kisebb helyiséget szárítóvá alakított át, de elkészítette az őrlemény előállítását szolgáló, több rostával felszerelhető malmot is. A mezőn szabad termesztésű fűszerpaprikát is ültetett, azt viszont nem lehet összehasonlítani a fólia alattival. A mezeinél ugyanis a fólia alatti tízszer több paprikát ad, ezért a mezeinek a termését nem is számolja fel. Idén mintegy 400-460 kiló feldolgozott őrleményre számít, aminek kilóját 40 lejben számítva is több mint 16 ezer lej bevételt feltételez. Az idei, mintegy 300 lej befektetést számolva igen jövedelmezőnek ígérkezik. Mivel a sátrat 3 éve építette, a rajta lévő fólia még egy évig használható, utána viszont a cseréje belekerül majd mintegy 1400 lejbe. Tervezgetés, számvetés közben a kertész megmutatta a szárítót, ami tulajdonképpen egy kisebb helyiség, amelyiknek a mennyezetére 250 paprikafüzért lehet felakasztani, majd kellő szellőztetés mellett a hosszú füstkivezető csővel felszerelt kályhába 8 napig kell fűteni ahhoz, hogy a csörgősre kiszáradt paprikát le lehessen őrölni. Az erre szolgáló malom sem nagy ördöngösség, hiszen a gabonaőrlésre használatos malommal történik, csakhogy először 4 milliméteres lyukakkal ellátott rostán, majd kétszer a 0,8 milliméter lyukú szitán kell átereszteni az őrleményt.

Természetesen bármilyen jól terem, bármilyen kiválóan dolgozzák fel a fűszerpaprikát, mindez még nem elég a sikerhez, mert manapság legnagyobb művészet az értékesítés. Ebben viszont Csipkár Imre valóságos művész, mivel az utóbbi két évben kiválóan menedzselte késztermékét, az őrleményt. 100, illetve 250 grammos, a termesztő és gyártó nevét, címét feltüntető címkével ellátott, ízléses fóliacsomagolásban népszerűsítette, terjesztette minden hazai és anyaországi mezőgazdasági, gazdasági kiállításon, rendezvényen. Nem félt a megmérettetéstől, hiszen anyaországi szakemberek is elismerően nyilatkoznak őrleményének a minőségéről. Az idei aradi gazdanapokra is friss őrleménnyel készül, de a beprogramozott fűszerpaprika-versenyre is benevez. Mert manapság a kertésztudománynál is többet ér talán az árunak a menedzselése, a népszerűsítése, az értékesítésnek a megszervezése. Ha a termelő nem így tesz, őrleményét évekig árulhatja, lassan jövedelmez a befektetés. Csipkár Imre viszont kiváló üzleti érzékkel, rendszeresen úgy szervezi meg az értékesítést, hogy a tavalyi termés ne érje meg az ideit.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Mátyás László Budapest / Csütörtök, 2013. április 11., 23.49 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Gratulálok! Szeretnénk Budapesten is hozzájutni, ilyen leinformálható termékhez.
Amennyiben van Magyarországon vásárlási lehetőség a termékükből, kérem jelezze válaszában.
Tisztelettel: Mátyás László Budapest

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'