Vasárnap, 2018. december 16., 13.06
Működő Fűszerpaprika Program

Megoldódott az egész termésnek a felvásárlása

Megoldódott az egész termésnek a felvásárlása
Megoldódott az egész termésnek a felvásárlása

Azzal, hogy a Hajtatott Fűszerpaprika Programhoz szükséges vetőmag a földbe került, a palánták annyira megnőttek, hogy elkezdődött a kiültetésük, tulajdonképpen működővé vált a nagy reményű kertészeti kezdeményezés. 

A részletek felől az Arad megyei fő szervezőnél, Csipkár Imrénél érdeklődtünk. Amint elmondta, 83 ezer, 1,6 hektár beültetéséhez szükséges paprika vetőmagot hoztak a megyei gazdálkodók számára, akik a termesztési lehetőségeik arányában vásároltak magvakat. Legnagyobb vállalkozónak a kisiratosi Agrodor Mezőgazdasági Társulás bizonyult, amelyik 1 hektárnyi üvegház számára igényelt magot. Fazekasvarsándon jómaga mellett Cselédes Gyula és Curta Gheorghe egy-egy, 450 négyzetméteres fóliasátorban, Ágyán Erdős József két fóliasátorba kiültetett 5000 tővel, Erdőhegyen Dávid András 3000 paprikatővel, Majláthfalván kísérleti jelleggel, 150 palántával próbálkozik Andrási György, Pécskán Szanda László 1000, míg Zimándközön Szabó Sándor ugyancsak 1000 szál fűszerpaprikát nevel.

A vetőmagvak darabját 0,15 lejért vásárolták. Legfontosabb azonban, hogy megoldódott az egész termésnek a felvásárlása. Nyersen 150 forintot ígértek a paprika kilójáért, a termelőnél. Igényre fel is dolgozzák, 100 kiló nyerspaprikáért 9,15 kiló őrölt, fűszerpaprikát adnak. Feltéve, hogy a hajtatott fűszerpaprikának egy-egy tövétől mintegy 4 kiló nyers, illetve 0,25 kiló őrölt változatú termést várnak, ha a felvásárló betartja az ígéretét, egy-egy szál mintegy 9,37 lej értékű termést is hozhat, ami szép jövedelemmel kecsegtet. De ne „igyunk előre a medve bőrére”, várjuk ki a végét.

Helyszíni elemzések, előadások

További információ, hogy május 7-én, pénteken az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének a vezetősége 10 órakor a Tornya–Battonya határátkelőnél várja dr. Somogyi Györgyöt, a Szegedi Paprika Kutató Intézet igazgatóját, dr. Tímár Zoltánt, a Kalocsai Kutató Intézet főigazgatóját, dr. Knapper Noémit, a budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanárát, kutatómérnököt, illetve Tömpe Anna szak-újságírót. Együtt ellátogatnak Kisiratosra, ahol a paprikaültetvényen elvégzett felmérések, elemzések kapcsán szakmai előadást tartanak, hasonló program következik a fazekasvarsándi ültetvények meglátogatásakor is. Aradra érve, ellátogatnak a Jelen Házba, ahol a sajtóval kívánnak találkozni. Ezt követően megtekintik a közelben lévő református templomot, a Szabadság-szobrot, illetve Aradnak más nevezetességeivel ismerkednek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Lukasz Bogdanski / Hétfõ, 2010. október 11., 14.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Érdeklődöm a vásárlóerő vetőmag chili paprika, és szerves lenmag a tanúsítványt. Kérem, küldjenek nekem egy ajánlatot.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'