JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 22.46

Olcsóbb kenyér szeptembertől

Olcsóbb kenyér szeptembertől
Olcsóbb kenyér szeptembertől

Az adócsalás visszaszorításának és a gazdaság fellendítésének hatékony eszközeként hirdette meg a Ponta-kormány a szeptember elsejétől bevezetendő 15 százalékos sütőipari áfacsökkentést. 

Az erre vonatkozó kormányrendeletről persze megoszlanak a vélemények. A jelek szerint az érintettek közül egyedül a sütőipari cégeknek kedvez igazán a döntés.

 

Populista intézkedés

A kenyér hozzáadott értékadójának 9 százalékra való csökkentése elsőként politikai berkekben váltott ki vitát. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő utóbbi sajtóértekezleteinek mindegyikén szóvá tette ezen intézkedés fölösleges voltát. – Véleményem szerint ez populista megközelítés. Az alapélelmiszerek értékadójának csökkentése a konzervatív párt régi vesszőparipája és a sütőipari termékek esetében kísérleti jelleggel hirdették meg az áfa 9 százalékra való csökkentését. De meggyőződésem, hogy nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményt. A lakosság ugyanis mit sem nyer az ügyből. Egyrészt azért, mert nem valószínű, hogy a kenyérnek az eladási ára valóban csökkenni fog. S ha mégis, ez havi szinten pár lejes megtakarítást jelent egy család költségevetésében. Ami igazán nem releváns. A kormány továbbá a sütőipari feketepiac visszaszorítását reméli ezen intézkedéstől. Ami szintén irreális elképzelés. Hiszen ebben az ágazatban hivatalosan elismert tény a 70-80%-os adócsalás. Azaz 10 eladott kenyérből 7-8 darabot feketén forgalmaznak. De aki erre van berendezkedve, az az áfacsökkentéstől még nem fog átvonulni az adófizetők szűk táborába. Ráadásul a sütőipari adócsökkentés éves szinten pár száz millió lejjel csökkenti a költségvetés bevételi oldalát. Ennek ellensúlyozására emeli a kormány a luxusadókat, ami szintén kétélű dolog. Mert az, hogy a nagy luxusautók tulajdonosai nagyobb adót fizessenek, még rendjén volna. De például a szeszes italok jövedéki adójának emelése tovább fogja terjeszteni a feketepiacot. Hiszen ez amúgy is az adócsalásra berendezkedett ágazat. Ha nőnek az adók, még inkább felvirágzik a szeszes italok feketepiaca!  – véli Winkler Gyula. Továbbá azt is hozzátette, hogy a kenyér áfájának csökkentése a szociális háló erősítésére sem ideális megoldás. Hiszen ha valóban olcsóbb lesz a kenyér, akkor a gazdag és a szegény egyformán kevesebbet fog érte fizetni. – Egyszóval, amíg nincs egy jól működő, legalább 70%-os begyűjtést garantáló adórendszer az országban, addig a differenciált adók bevezetése csak újabb kiskapukat nyit az adócsalásra – véli a képviselő.

 

A kenyérgyárak jól járnak

Akik igazán örülnek a kormány döntésének, azok a sütőipari cégek. A kis- és nagyvállalkozók egyaránt jó szemmel nézik a kenyér hozzáadottérték-adójának csökkentését. A malmokat és kenyérgyárakat működtető Boromir cég dévai kirendeltségnek igazgatója, Gheorghe Frântu szerint a kenyér áfájának csökkentése a Ponta-kormány legjobb döntése. – Biztos vagyok benne, hogy ezáltal a péktermékek bolti ára is csökkeni fog. Nekünk pedig, a sütőipar nagyobb vállalatainak komoly nyereséget jelent, hiszen kiszorítja a piacról a feketén kereskedő cégecskéket – fogalmazott a Boromir dévai igazgatója.

A kisebb kenyérgyárak is örülnek a döntésnek. Drijman Ovidiu, a csernakeresztúri Combrut pékség tulajdonosa szerint a kenyérgyáraknak mindenképp jól jön az áfacsökkentés. – Az utóbbi évet nagyon nehezen húztuk ki. Tavaly rossz volt a gabonatermés és nagyon megugrott a búza ára (1,15 lejről 1,53 lejre). Viszont mi itt Hunyad megyében jó három éve nem drágítottuk a kenyeret. Ezért az utóbbi hónapokban szinte nyereség nélkül dolgoztunk. Az idei év a búzatermés szempontjából eleve jobbnak ígérkezik. Szeptember 1-jétől pedig ha kisebb áfával forgalmazhatjuk a kenyeret, akkor az adókiegyenlítésnél eleve nő a bevételünk. Az viszont, hogy a vásárlók valóban olcsóbban kapják-e majd meg a kenyeret, az a végső forgalmazókon, azaz a boltokon múlik. Tény, hogy vásárlói szempontból nem lesz nagy nyereség a dologból, hiszen a kenyér más termékekhez (akár üdítőhöz, kávéhoz) viszonyítva így is nagyon-nagyon olcsó – véli Drijman Ovidiu.

 

A boltosok kételkednek, a lakosság úgyszintén

A kenyér tehát a pékségek ígérete szerint alacsonyabb áron fog a boltokba kerülni. A boltosok viszont erősen kételkednek ebben. – Nálunk mindig akad valami ok, amiért emeljék, vagy jelen esetben megtartsák az árat. Nem hiszem tehát, hogy szeptembertől olcsóbban vehetjük át a kenyeret a pékségektől. De ha mégis, ez a vásárlót csak egészen csekély mértékben érinti. Nálunk például a kisebb méretű barna kenyér fogy leginkább. Ennek jelenleg 1,8 lej az ára. Ha az áfacsökkentés valóban tükröződni fog a kenyér árában, akkor 1,6 lejért vehetik majd meg a kenyeret. Ez 20 banis spórolás, ami havi szinten maximum 6 lejt jelent. De véleményem szerint még ennyi sem lesz, mert a gyakorlatban nem fog csökkeni a kenyér ára – véli Hompot Olga, egy lakónegyedi élelmiszerbolt tulajdonosa.

Ami a nagy üzletláncokat illeti, minden valószínűség szerint mellőzni fogják a kenyér árának csökkentését. A miniszterelnök szerint ugyan a versenypiac kényszere alatt itt is olcsóbb lesz a kenyér. Ez azonban erősen kétségbe vonható, hiszen az üzletláncok többsége jelenleg is a kisboltoknál magasabb áron forgalmazza a pékségi termékeket. Sikerrel.

A vásárlók véleménye megoszlik áfa-ügyben. A megkérdezettek közül néhányan úgy vélik, ha nem is jelent komoly megtakarítási lehetőséget, mégiscsak pozitívum, hogy valaminek végre csökken az ára. A többség azonban szkeptikus és „itt már jobb úgysem lesz”-szerű felkiáltásban összegzi az ügyről alkotott véleményét. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: cipó / Péntek, 2013. augusztus 09., 17.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez egy nagy blöff ! Konkrétan. A kenyeret eddig 3,50-ért vettem és tegnap reggel meglepődve hallom a boltost, hogy az ára 3,30, de... Mivel aprójuk szinte soha sincs válszthattam. Vagy egy cukorka, vagy 1 gyufa. Szóval döbörög a gazdaság és mostmár minden jó lesz. Akasztófára való az egész politikum.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'