50%-os árzuhanás
Vasárnap, 2019. július 21., 05.51
Uniós rekord

Romániában a legdrágább a sertéshús

A feldolgozóipar nem vesz meg akármit
A feldolgozóipar nem vesz meg akármit
Az Európai Unió tagállamai közül jelenleg Romániában árusítják a legmagasabb áron a félsertést, miközben ennek minősége messze alatta van az importból behozott húsnál.


A húsfeldolgozók szakmai szövetsége elmondta a Bursa gazdasági napilapnak, hogy most a piacon lévő félsertések 60-70 százaléka külföldről érkezik. “A romániai vásárló lengyel, magyar vagy dán sertésből készült felvágottat vásárol a boltokban” – festett nem túl rózsaszín képet a helyzetről Dragoş Frumosu, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (FSIA) elnöke, hozzátéve, hogy félsertéseket az ipar még Argentínából is importál. Szerinte ennek egyik fő oka, hogy már nincsenek nagy sertésnevelő komplexumok, a kormány 1997–1998 körül teljesen tönkretette az ágazatot, mert akkor nem biztosított elegendő takarmányt, “a disznók a vasrácsot rágták”, mondta a Bursának Frumosu.
A másik ok, amiért az ipar szívesebben veszi a nyugat-európai félsertést, hogy “a romániai sertéseknek a legvastagabb a szalonnája egész Európában”, gyakran négyujjnyi széles, “miközben a magyar sertés szalonnája nincs egy centiméter sem”.
A helyzet paradoxonja, hogy miközben Romániában a feldolgozóipar legnagyobb kedvence a magyar sertés, a magyarországi húsfeldolgozók szalonnahiánnyal küszködnek, az említett egy centiméter kevés, hisz bizonyos hagyományos magyar felvágottakhoz szalonna is szükséges. Szakemberek szerint a magyarnál gyengébb minőségű a lengyel vagy német félsertés.

Hasonló állapotok uralkodnak a marha- vagy birkahús esetében is. A vendéglátóipar kizárólag Dél-Amerikából importált marhahússal dolgozik, mert a hazai csak nagyüzemi feldolgozásra jó. De nincs a piacon megfelelő birkahús sem, holott Románia birkatenyésztés terén még elfogadható szinten áll.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'