Vasárnap, 2018. december 16., 13.42
Beindult a Hajtatott Fűszerpaprika Program

Termelői csoport és piackutatás nélkül nem megy

Termelői csoport és piackutatás nélkül nem megy
Termelői csoport és piackutatás nélkül nem megy

A hét elején a Csongrád megyei Röszkén járt az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének egy népes küldöttsége Kocsik József elnökkel, Fehéregyházi Csönge kertészmérnökkel és Csipkár Imrével, a Hajtatott Fűszerpaprika Program fő szervezőjével az élen.

5-6 Arad megyei potenciális paprikatermesztő gazda társaságában felkeresték Molnár Albert helybeli vállalkozót, aki fűszerpaprika termesztő, szárító feldolgozó kisüzemet működtet, és az érdeklődőknek – kézzelfogható példákkal illusztrálva – előadást tartott a termesztés, a feldolgozás és értékesítési lehetőségek kérdéseiről. A kisüzemet végigjárva, bemutatta nekik a feldolgozás fázisait, a hozzá szükséges berendezésekkel együtt. A helyszínen lévő Somogyi György paprikanemesítő elmondta, milyen fűszerpaprika fajtákat érdemes, a legésszerűbb termeszteni, ahhoz milyen feltételeket kell biztosítani, illetve milyen hozamokra számíthatnak.

A találkozó végén az Arad megyei vállalkozók paprika vetőmagokat vásároltak, tehát a program beindult. Ugyanakkor megvitatták a szerződéses alapon történő felvásárlás feltételeit is. Ezek szerint a megtermelt, nyers fűszerpaprikát átszállítják a röszkei Molnár Albert kisüzemébe, ahol azt alávetik az utóérlelés, szárítás, illetve a feldolgozás folyamatának. Abban is megegyeztek, hogy az augusztusi nyers termést 150 forint kilónkénti áron felvásárolja a termelőktől. A szeptemberi, októberi és novemberi termésnek is vállalja az utóérlelését, a szárítását és a feldolgozását, ám a termés 73%-át visszaadja a termelőknek, akiknek itthon kell piacot kialakítaniuk a termékükre. A megbeszélések során az is kiderült, hogy egy kecskeméti vállalkozó állítólag az augusztus utáni termést is felvásárolja. A kisüzembe történő beszállítás feladata a termelőkre hárul.

A Hajtatott Fűszerpaprika Program tehát a vetőmagvásárlással, gyakorlatilag beindult Arad megyében. Ahhoz viszont hogy valóban gyökeret eresszen, hosszú életű legyen, az érintett gazdálkodóknak hivatalosan meg kellene alakítaniuk egy termelői csoportot, piackutatást kellene végezniük a régióbeli nagy bevásárlóközpontokban, illetve az ország belsejében lévő értékesítési lehetőségeket illetően. Ugyanez a termelői csoport kiemelt támogatást élvezhetne, paprikaszárító és -feldolgozó kisüzemre is pályázhatna, s a megfelelő szakemberek alkalmazásával folytonossá, biztonságossá tehetné a termelést, a feldolgozást és az értékesítést. Abban reménykedünk, hogy egy sikeres termesztési év után e lehetőségekről nem feltételes módban, hanem magvalósult elképzelésként írhatunk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'