JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 04.23
Mária evangéliuma a Magyarok Nagyasszonya templomában

„A művészek missziónak tekintik ezeket az előadásokat”

Homonnay Zsolt, Sáfár Mónika, Tolcsvay László az előadás egyik emelkedett pillanatában
Homonnay Zsolt, Sáfár Mónika, Tolcsvay László az előadás egyik emelkedett pillanatában

Felemelő élményben volt részük szombaton azoknak a temesváriaknak, akik a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban részt vettek a Mária evangéliuma rockopera előadásán. A magyar kormány támogatásával megvalósuló előadássorozat temesvári állomásának közönségét Msgr. Pál József Csaba megyés püspök,Petneházy Attila miniszteri biztos és Farkas Imre temesvári alpolgármester köszöntötték.

Az 1991-ben a Budapesti Madách Színházban bemutatott és azóta több, mint 1000 előadást megért Mária evangéliumát oratorikus változatban hallhatta a temesvári közönség. „Az előadás most kikerült a színházi környezetből, és tulajdonképpen hazaért ebbe a templomi atmoszférába, mert nem is lehetne méltóbb helyet elképzelni a Mária Evangéliuma számára, mint amikor egy ilyen csodálatos templomi akusztikában csendül fel, kiváló énekesek előadásában” – nyilatkozta lapunknak az előadás előtt Homonnay Zsolt színművész, aki csodálatos énekesi teljesítményt nyújtott Jézus szerepében. „Ezt a művet magunknak írtuk Müller Péterrel – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Tolcsvay László Erkel-díjas zeneszerző –, azt éreztük, hogy olyan művet kell írni, ami az anyáról szól. Müller Péter írta a szövegkönyvet, ami alapja lett a műnek. Én beleírtam mindent, amit a női világról gondolok, hogy jöjjön el az anyák kora végre, mert egy kicsit túlságosan maszkulin lett ez a világ és mi férfiak hajlamosak vagyunk egymásnak esni.” Tolcsvay László hozzátette: nagy örömmel tért vissza Temesvárra, mert 10 évvel ezelőtt a Magyar Misét adták elő éppen a Millenniumi templomban és az egy hihetetlen élmény volt.

A Mária evangéliuma rockoperát meghallgatni a Magyarok Nagyasszonya  tiszteletére, a honfoglalás ezredik évfordulójára emelt büszke templomban, több volt, mint gyönyörűség. Sáfár Mónika (Szűz Mária), Homonnay Zsolt (Jézus), Tolcsvay László (János apostol), valamint Aradi Imre, Deák Balázs, Kósa Lőrinc és a Pannonia Sacra vegyeskar szárnyaló éneke betöltötte a hatalmas templomot, melegséggel töltötte el a szíveket. Az előadás végén a közönség együtt énekelte Homonnay Zsolttal és a többi előadóval a Taníts meg Minket, Jézus című dalt a rockoperából és felállva ünnepelte a művészeket, akik szívüket-lelküket beleadták a csodálatos produkcióba. „Ez a turné betölteni látszik a feladatot, amit merni reméltünk, mégpedig azt, hogy közösen az anyaországiak és a határon túli közösségek létrehoznak valamit. Bár református templomban kezdtünk Szatmárnémetiben, majd katolikus templomban folytattuk Nagyváradon és Temesváron, mindenütt ott voltak a más felekezetek jeles képviselői. Jól hangzó a nagybetűs jelmondat, de úgy érzem, hogy itt valóban megvalósult az ÖSSZETARTOZÁS maga!. Számomra ez a legvarázslatosabb az egészben!” –nyilatkozta Petneházy Attila miniszteri biztos a Nyugati Jelennek. „Ez a csodálatos mű akkor tölti be igazi feladatát, amikor templomban szólal meg, de a művészek is hihetetlen lelkesedéssel jönnek, missziónak tartják ezeket az előadásokat. Van egy másik célkitűzésünk is: az öt állomáson (Szatmárnémeti, Nagyvárad, Temesvár, Csíksomlyó és Déva) gyűjtünk a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára, Böjte atya már vár bennünket pünkösd hétfőn Déván, ott fog befejeződni a turné.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'