https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 03.47
Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe

Az élet forrásának a lényege

A templomudvaron megtartott szertartások végén Bogdan atya a négy égtáj felé emelve az Oltáriszentséget, megáldotta a térdeplő híveket és a várost
A templomudvaron megtartott szertartások végén Bogdan atya a négy égtáj felé emelve az Oltáriszentséget, megáldotta a térdeplő híveket és a várost

Ma, Jézus szent szíve és vére, az Oltáriszentség ünnepén, Úrnapján a római katolikus templomokban megtartott szentmiséken Jézusnak a kenyér megszaporításával tett csodatevését, az élet forrásának a lényegét emelték ki. Mert azzal, hogy a kevés kenyérre és borra áldást mondott: „Ez az én testem és vérem, mindannyian vendégek vagytok Atyám, Isten asztalánál!” Ezt követően odaadta tanítványainak, hogy osszák ki a jelen lévő ötezer ember között, akik jóllaktak, majd összegyűjtöttek 12 kosárnyi maradékot is. Az Oltáriszentség szimbólumával Isten korlátlan hatalmát kívánta megmutatni, de arra is felhívta a figyelmet: az élet alapvető eledele a kenyér, amitől Isten gyermekeit nem szabad megfosztani!

Az arad-belvárosi római katolikus templomban megtartott Úrnapi, ünnepélyes szentmisén Bogdan atya mondta a szentbeszédet, majd a felkoszorúzott feszület nyomában, a kezében az Oltáriszentséggel előbb a templomban lévő Szent Erzsébet felvirágozott oltárnál mondta el az Úrnapi fohászt, emelte a négy égtáj felé az Oltáriszentséget. Ezt követően kivonultak a templomudvarban a három, ugyancsak felvirágozott oltárhoz, mindnél elmondták a fohászt, a Tankó László kántor betanította templomkórus tagjaival együtt énekeltek, majd a négy égtáj felé felmutatott Oltáriszentséggel megáldották a híveket és a várost. Az oltárok közötti úton a feszület után haladó fehér ruhába öltözött gyermekek rózsaszirmokat szórtak a földre.

Az Úrnapi, körmenettel záruló ünnepélyes szertartás igen erős hitmegtartó, közösségépítő erejét idén is sokan érezhettük. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'