50%-os árzuhanás
Hétfõ, 2019. július 22., 12.39
Megható, családias ünnepség

Bemerítés a kisszentmiklósi Reménység imaházban

Dr. Sallai Jakab lelkipásztor családias ünnepségen merítette be két leányát, Esztert és Krisztinát
Dr. Sallai Jakab lelkipásztor családias ünnepségen merítette be két leányát, Esztert és Krisztinát

Ma a kisszentmiklósi Reménység baptista imaházban 10 órától bemerítési ünnepélyt tartottak. A szószék előtti székeken helyet foglaló két fehérruhás lányért az imákat és énekeket dr. Garai Zsolt orgonaművész közreműködésével a nagyváradi Férfi Négyes énekcsoport vezette. Dr. Sallai Jakab lelkipásztor felvezető igéjét követően üdvözölte a számos testvér-gyülekezetből érkezett híveket, a rokonokat, a lányok osztálytársait, majd a bemerítésre várakozó fehérruhások, Eszter és Krisztina egy duettel köszöntötték a résztvevőket. A lelkipásztor arra az időszakra emlékezett, amikor a leányai először látták a bemerítési ünnepélyen, hogy ott gyermekeket nyomnak a víz alá, a látvány igen megdöbbentőnek, erőszakosnak tűnt számukra. Nem értették pontosan, mi is történik ott? Nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek közül is sokan nem értik pontosan, miért van szükség a bemerítésre? Lélekben is fel kell nőnünk ahhoz, hogy megértsük, miért is van szükség a bemerítésre. Az nem fenyítés, hanem kiváltság, egy méltóságteljes ünnep, amiben szimbolikusan kifejezzük elkötelezettségünket Isten iránt, Jézus követésében. Fehér ruhában, ahogyan az asszony életre szóló hűséget fogad a vőlegényének. A bemerítés a Szentlélek munkájáról szól, amivel meggyőz minket, elvezérel az igazsághoz, Ő mutatja meg nekünk az igazi utat, fényt gyújt az elménkben. Aki beengedi lelkébe Isten világosságát, az életben is könnyebben boldogul, de továbbra is szükség van az imádságra. A döntés csak az út kezdete, ez után jön a lelki haladás, a fejlődés, a növekedés. A Szentlélek tehát bennünk munkálkodik és elvezet egy döntéshez, amit megpecsétel, hivatalossá tesz a bemerítés eszközével, amit Jézus Krisztus halála és Feltámadása bizonyít a legjobban. Bemerítéskor Isten kezére bízzuk magunkat, hajlandók vagyunk elveszíteni életünket, majd feltámadva a hullámsírból, új életet kapunk. Miután a fehérruhásoknak feltett kérdésekből megbizonyosodott, hogy azok felkészültek a hullámsírra, a hívek énekének a kíséretében bevonultak a vízzel telt medencéhez.

A bemerítési ima elhangzása után, a nevük említésével egyenként megkérdezte: hiszel-e Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában és vallod-e Őt személyes megváltódnak? A pozitív válaszra a lelkész: hitvallásodra bemerítelek az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, ámen!

Varga Géza diakónus érdekes történetekkel alátámasztott ismertetőt tartott a bemerítésről, az új életre kelésről.

Miután a bemerítettek átöltözve újra a szószék elé értek, a térdelő fiatalok fejére helyezett tenyérrel Varga Géza diakónus és dr. Sallai Jakab lelkipásztor áldást mondtak azokra.

A bemerítés ünnepiességét nagyban emelte a nagyváradi Négyes Férfikar és a gyülekezet kórusának pallérozott előadása. A bensőséges szertartás a vendéggyülekezetek képviselőinek – köztük Erdős Bálint polgármester, ágyai gyülekezet – köszöntőivel, majd közös ebéddel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'