Hétfõ, 2018. július 16., 23.18

Egyházaink hírei

 
 
2017. augusztus 10., 17.38
Csütörtök

„Uram, Jézus Krisztus, azért jöttél és hívtad az embereket, hogy kövessenek téged. Lépj a lelkem elé! Nyisd meg szememet, hogy lássam, ki vagy! Nyisd meg fülemet, hogy belém hatoljanak szavaid! Szólítsd szívemet, hogy fölébredjen, és Téged kövessen! Tanítványod akarok lenni, Uram, hívj engem is! Veled megyek, és Veled dolgozom!”

(Romano Guardini)

 

 

Nagyboldogasszony, Mária mennybevétele, Mária testével–lelkével együtt való fölvétele a mennybe a katolikus (és ortodox) egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak. E napon és környékén ünnepi miséket, zarándoklatokat tartanak.

 

 

Arad

 

 

Az arad-belvárosi katolikus templomban vasárnap 18 órától tartják a Rózsafüzér Társulat szenttitok cseréjét. Augusztus 15-én, kedden nagy-boldogasszony, Szűz Mária mennybevételének ünnepén 8 órától német, 10.30 órától plébániai nagymise magyarul, 12 órától román, 19 órától magyar nyelvű szentmise. Az egyházközségben elhunyt Kiss Julianna (81), Dobos Márta (93) és Havrán Antal György (60).

 

Hétfőn, augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, 21 órától virrasztás, utána szentmise Pécskán a temetői kápolnában.

Kedden, augusztus 15-én, Mária mennybevételének ünnepén, reggel 8 órakor gyalogos körmenet indul a templomból a búcsúját ünneplő kápolnába, ahol 9 órakor ünnepi szentmisét tartanak.

A pécskai római katolikus egyházközségben elhunyt Sisa János (76), Farkas Rozália (78) és Dobre Lajos (63).

 

A Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt majláthfalvi katolikus templomban augusztus 13-án, vasárnap 10 órától vasárnapi szentmisét tartanak. A templombúcsúi szentmise augusztus 14-én, hétfőn 18 órakor kezdődik vendégpapok részvételével. Főcelebráns és ünnepi szónok, ft. Heinnrich József tiszteletbeli főesperes, óteleki plébános. Augusztus 15-én, kedden 10 órától Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrálnak. Az ünnepi alkalmakra szeretettel várják a híveket.

 

A lippai katolikus egyházközséghez tartozó Ceralján megkeresztelték Kilzer Maria-Giuliát.

 

Az arad-belvárosi református templombanvasárnap 10, illetve 18 órakor kezdőnek az istentiszteletek. A kettő között a gyülekezethez tartozó Angyalkúton 12 órától lesz istentisztelet. Aradon csütörtökön 18 órától bibliaórát tartanak.

A gyülekezetben ma 18.30 órakor köt házasságot Mogyorós András Zsolt,  Nagy Brigittával. Vasárnap keresztelik meg Szabó András és Székely Pálma, Szabó Ruben András nevű gyermekét; Bociort Raul és Blaskó Beatrix, Bociort Róbert Maximilan nevű gyermekét. A gyülekezetben elhunyt Balogh András (65), Baumann Géza (62) és Bús Lajos (81).

 

A Mosóczy-telepi református parókián naponta 10–12, illetve 17–19 óra között várják a szenvedélybetegeket vagy a hozzátartozóikat. Meghallgatják a gondjaikat, amelyekkel kapcsolatban tanácsokkal szolgálnak. Ugyancsak a parókián lehet jelentkezni a szeptember elejére tervezett gyógyító konferenciára. Ezt megelőzően, augusztus 21-étől a gyülekezet kladovai táborában Deák Bálint simonyifalvi evangélikus-lutheránus lelkipásztor vezetésével angol nyelvtanfolyamot szerveznek gyermekek és fiatalok részére.

 

Az aradi evangélikus-lutheránus templomban vasárnap 10 órától magyar, 11.30 órától német nyelvű istentiszteletet tartanak.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet teljes közössége vasárnap délelőtt a kisszentmiklósi új imaház megnyitó ünnepségén vesz részt. Az esti istentiszteleten a belvárosi gyülekezetben folytatódik Ámós próféta könyvének tanulmányozása. Igét hirdet Simon András lelkipásztor, Készülj Istened elé címmel. Az alkalmi szolgálatokat Kürti Gábor vezeti.

 

Az arad-kisszentmiklósi magyar baptista gyülekezet imaházmegnyitói istentiszteletet tart augusztus 13-án, vasárnap délelőtt 10 órától és délután 4 órától. Az új imaház építését 2014 augusztusában kezdtük el Isten segítségével, és ez év júniusában sikerült használatba is venni. Szeretnénk ünnepélyes keretek között hálát adni Istennek, hogy a gyülekezet terve megvalósult, és imádságban az Ő dicséretére ajánlani az új imatermet. Nagy örömmel várjuk a megnyitóra mindazokat, akik bármilyen formában hozzájárultak az építkezéshez, majd az azt követő közös ebédre is. Bővebb tájékoztató a következő telefonszámon: 0735-500-886 (dr. Sallai Jakab), vagy e-mail címen: jakabsallai@gmail.com.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

 

 

Hunyad

 

A dévai belvárosi római katolikus egyházközségbenkedden, augusztus 15-én délután 6 órától kezdődik a Nagyboldogasszony napi templombúcsú.

A vajdahunyadi római katolikus egyházközségben szombaton fogad örök hűséget egymásnak Vizauer József vajdahunyadi római katolikus fiatalember és Ghiţă Catalina Olga lupényi római katolikus hölgy, azután pedig Nicolle nevű kislányukat keresztelik meg. Augusztus 15-én 12 órától kerül sor a Nagyboldogasszony templombúcsúra.

A petrozsényi római katolikus egyházközségbenszerdán kísérték utolsó földi útjára Schenk Ilonát (86).

A lupényi római katolikus egyházközségben kedden 11 órakor lesz a Mária-búcsú.

 

 

Temes

 

 

Zarándoklat Máriacsiklovára

 

Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony – ünnepe alkalmával augusztus 14-én és 15-én egyházmegyénk cseh nemzetiségű közösségei zarándokolnak a máriacsiklovai kegytemplomhoz. A szentmisék rendje a következő:

 

Augusztus 14., hétfő

18 órakor szentmise cseh nyelven;

 

Augusztus 15., kedd

6 órakor szentmise cseh nyelven, bemutatja ft. Pălie Veniamin szörénybuzási plébános;

9 órakor szentmise cseh, román és német nyelven, celebrálja ft. Dumitru Daniel oraviczabányai plébános.

 

A máriaradnai bazilika ünnepi miserendje

 

A máriaradnai kegytemplomban bemutatott szentmisék rendje a következő:

 

Augusztus 12., szombat

11 órakor szentmise szlovák nyelven, főcelebráns Excellenciás Böcskei László nagyváradi megyés püspök

 

Augusztus 13., vasárnap

8 óra – szentmise magyar nyelven;

10.30 óra – szentmise magyar, román és német nyelven;

17 óra – Gheorghe Iovu meditatív koncert

 

Augusztus 14., hétfő

18 óra – szentmise horvát nyelven;

19 óra – szentmise román és magyar nyelven;

20 óra – Rózsafüzér ima és ájtatosság

 

Augusztus 15., kedd

  7.30 óra – szentmise horvát nyelven;

  9.30 óra – szentmise magyar nyelven;

11 óra – ünnepi szentmise, főcelebráns Excellenciás dr. Ioan Robu bukaresti érsek és metropolita, koncelebrál Excellenciás Roos Márton temesvári megyés püspök;

13 óra – szentmise román nyelven;

14 óra – görög katolikus szent liturgia;

19 óra – szentmise román nyelven.

21 óra – Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu-koncert

 

 

 

Temes

 

A lugosi római katolikus egyházközségben elhalálozott Bakó Anna (89), Schneider Ghisela (59).

A detta római katolikus templomban megkeresztelték Petrovici Viliamot, Petrovici Ghilan Sashat. Házasságot kötött Parate Florin és Petrovici Maria, Petrovici Sorin Ștefan és Gheorghe Claudia Patricia.

A nagyszentmiklósi római katolikus templomban augusztus 15-én az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik.

Az egyházközségben elhalálozott Iadăr Maria (77).

A lugosi református templomban jövő héten szerdától szombatig 17 órai kezdettel bűnbánati istentiszteletet tartanak.

A végvári református parókia ezen a héten bibliatábort szervezett a gyermeknek, a családos záróünnepségre pénteken került sor.

 

 

Temesvár

 

A belvárosi római katolikus templomban megkeresztelték Nedelcu Rareș Ștefant, Cassini Cristiant. Házasságot kötött Deciov Matei és Tóth Alexandra Anita.

Az egyházközségben elhalálozott Calara Pavel (62).

A gyárvárosi római katolikus templomban megkeresztelték Bokor Adriana Carolinát, Barber Iuliát, Sava Carlót. Házasságot kötött Bokor Adrian Zoltán és Sarcău Adriana, Ebner Thomas és Botescu Cristina, Wynk Denis és Buglea Cristiana. Vasárnap a fatimai imaóra 18 órakor kezdődik.

Az egyházközségben elhalálozott Pataki Mária Erzsébet (88), Fehér József (81).

A józsefvárosi római katolikus templomban megkeresztelték Vigaru Larát. Házasságot kötött Ficău Florin és Țăpoi Melinda, Kravici Arnold és Sentici Oana. 

Az egyházközségben elhalálozott Papp Berta (80), Schmidt Karl (80), Samu Magdolna (89)

A mehalai római katolikus templomban megkeresztelték Român Răzvan Dragoș Petrut. Házasságot kötött Topciov Ciprian és Groza Maria, Român Radu Silviu és Răiescu Ramona.

Az egyházközségben elhalálozott Mingesz Johann (75), Pápay Margit Teréz (56), Gassen Barbara (85).

Az újkissodai római katolikus templomban megkeresztelték Bogdán Dávidot, Theis Vincent Paul Friedrich Andreast. Házasságot kötött Țifrea Ionuț és Lazăr Diana Morena.

Az egyházközségben elhalálozott Izsák Erzsébet (84), Horjea Luiza (88), Spontil Rozalia (77).

A belvárosi református egyházközségben elhalálozottFogarasi Zoltán László (87), Tiszkes Ilona (89).

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'