JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 15.22
Beszélgetés Rátoni Csaba dévai lelkipásztorral

Életre kelnek az elnéptelenedett templomok

Életre kelnek az elnéptelenedett templomok
Életre kelnek az elnéptelenedett templomok
Az Erdélyi Református Egyházkerület idén 300 templomjavítást, illetve intézményfejlesztést magába foglaló projektre nyert támogatást a magyar államtól, mintegy 27 milliárd forintnyi összegben. Ebből Hunyad megyében is számos műemlék templomot készülnek felújítani. Az első helyreállítási munkálat augusztus elsején kezdődik a 18. században épült marosillyei református templomnál – közölte a napokban Rátoni Csaba református lelkipásztor.


– Az egyházkerület által meghirdetett, magyarországi támogatással zajló rendkívüli templomfelújítási program keretében nyílik lehetőség Hunyad megyei műemlék templomok helyreállítására is. Hogy e térségben pontosan melyek lesznek a támogatott templomok, az éppen a napokban tisztázódik (július 30-án zajlott a legutóbbi ilyen irányú megbeszélés a püspökségen – szerk. megj.). Tudom, hogy több Hunyad megyei templomot szeretnének belefoglalni e projektbe. Én három ingatlan kapcsán nyújtottam be pályázatot, és mindhárom pozitív elbírálásban részesült. Így rövid időn belül felújításra kerül a marosnémeti, a kéméndi és a marosillyei református templom. Utóbbinál augusztus elsején el is kezdődnek a munkálatok.

– Milyen szintű felújításra lehet számítani?
– Mindhárom templomnál átfogó, teljes helyreállítás, sőt fejlesztés várható. A marosnémeti templom ugyan nem műemlék, de 1797-ben épült és késő barokk bútorzatának néhány rendkívül értékes darabja maradt fenn. Ilyen a festett szószékkorona és a faragott ajtó. A hajdan népes és tehetős gyülekezet azonban mára teljesen kihalt. Egyetlen református hívünk sincsen a faluban. A templom állapota megromlott, a teteje beszakadt, a mennyezet átázott. A legutóbbi javítást az 1970-es években eszközölték rajta az árvíz után. Ez kényszerű és minden bizonnyal szűkös költségvetésű javítás volt. Most azonban teljesen felújítjuk a templom tetőszerkezetét, új cseréppel fedjük be, amelyre ötven év garanciát vállalnak, a templom tornyát is kijavítják, újrafestik, az egész épületet újravakolják, festik, a csatornát is kicserélik, illetve a templom belseje is megújul. Helyreállítják a mennyezetet, a vakolatot, falfestést, sőt a padokat is lecserélik és restaurálják a már említett szószékkoronát, illetve a bejáratot. Az egész munkálatra több mint 200 ezer lejes költségvetéssel rendelkezünk, melyet magyarországi forrásokból biztosít az egyház.

– Említette, hogy egyetlen református lélek sem él már a faluban. A templom művészettörténeti értéke vitathatatlan, de érdemes-e ilyen mértékű felújításba fogni Marosillyén?
– Ezt a kérdést természetesen én is feltettem magamnak. De azt kell tudni még erről a templomról, hogy a közvetlen szomszédságában van egy szintén régi és nagyon szép parókia, amelyet terveink szerint idős emberek ellátására alkalmas otthonná szeretnénk alakítani. Az előzetes felmérések alapján az épület 20 személy befogadására alkalmas. Ez a terv egyelőre egyeztetés alatt áll, de reményeink szerint jövőre elkezdhetjük a munkálatokat. Úgy tűnik, igény van az öregotthonra és amennyiben ez megvalósul, a templom is megtelik majd élettel.

– A napokban tehát Maros­illyén elkezdődik a templomfelújítás. Mikorra várható az átadása?
– Körülbelül október végére tervezzük a munkálatok befejezését. Akkor majd szeretnénk a dévai gyülekezettel, illetve máshonnan érkező hívekkel együtt megünnepelni a megújulást.

– Marosnémetin, illetve Kéménden is már idén elkezdődnek a munkálatok?
– Egészen biztosat még nem tudok mondani. A marosnémeti templomot ugyanis A típusú műemlékként tartják számon, ezért a felújítási tervet számos bizottság kell láttamozza. De ez már folyamatban van, a tervező szerint idén október végére meglesznek az engedélyek. Úgy gondolom tehát, jövőre ott is elkezdődhetnek a munkálatok. A kéméndi templom ugyan nem szerepel a megyei műemlék-nyilvántartásban, földrajzi fekvése miatt azonban átfogóbb tervet igényel a helyreállítás. Meg kell oldanunk az országútról való megközelítést is. És itt is külső-belső helyreállítást tervezünk, ami szintén több évtizedre biztosítsa az épület fennállását. 

– Mind a marosnémeti, mind pedig a kéméndi templom olyan értéket képvisel, amely jelentős turistaforgalmat is biztosíthatna a vidéknek. Ilyen téren is van valami elképzelés?
– Nekem az a vágyam, hogy az épületfelújításokkal párhuzamosan vagy közvetlenül azután készüljön egy olyan térkép a megyéről, amely a magyar műemlékekhez vezető útvonalakat jelöli és rövid leírást tartalmaz ezekről. Továbbá szeretném, hogy valamennyi templomunkban legyen egy kis ismertető kiadvány, amit a látogató magával vihet. Marosnémetin egy kis múzeum kialakítását is hasznosnak látnám a templomban. Hogy mindezt miből valósítjuk majd meg, még nem tudom, de bízom benne, hogy Isten segítségével, kitartó munkával újra életet vihetünk elnéptelenedett templomainkba is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'