50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.44

Éljünk új identitástudatban

 
 
2018. augusztus 09., 16.06
Csütörtök

„Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok…!” /1 Péter 2, 9/

 

Nagyon sok embernek – sajnos sok keresztyénnek is – nagy problémája, hogy céltalanul éli az életét. Nincs egy biblikus jövőképe vagy egyáltalán nincs semmiféle jövőképe. Élő hit nélkül nem látják az Isten által kitűzött célt, ezért saját maguk próbálnak célokat kitűzni, értelmet keresni rövidke földi életük számára. Tekintetük ott ragad a szürke mindennapok gondjain, és észre sem veszik, hogy mennyire céltévesztetté vált az életük.

 

Kedves nemzettársaim, a lényeg – mondják sokan –, hogy végül a mennybe kerüljünk. Ez így röviden megfogalmazva: Ok. De addig mi van? Mi Isten célja földi életünkkel? Hogyan kell eltöltenünk ezt a néhány évtizedet ezen a földön, hogy közben ne váljon keresztyénként is céltévesztetté és értelmetlenné az életünk? Hiszen ha gondolunk rá, ha nem, mindannyiunknak át kell lépnie a túlsó partra. Ma a világban „nagy a ködösítés” folyik, az emberek – sajnos a keresztyének is – nem szeretnek kilógni a sorból, mert a következetes, elkötelezett Istenfélő élet, e hitetlen világban megütközést jelent, és nem igen szeretik vállalni a kényelmetlen helyzeteket… ezért süllyed a keresztyén világ is a langyos, hatástalan laodiceai állapotba. Nos, Isten igéje nélkül lelki értelemben minden ember halott. Mi lelki halottakként jövünk a világra. Azt mondja Jézus, hogy amikor a halottak hallják az Ő beszédét, és „meghallják”, azaz eljut a szívükig, akkor életre támadnak. Az élet csodája világosan ábrázolja: senki sem születik e világra, úgy, hogy önmaga dönt világra jöttéről. Férfi és nő közreműködésére van szükség. A lelki értelemben vett újjászületéshez is két fontos tényezőre van szükség: az „életmagra” – Isten igéje a mag –, amelyet az ember hit útján a szívébe fogad és a Szentlélek megerősítő munkájára, amely által a mag gyökeret ver, és gyümölcsöt terem.

 

Drága magyar testvéreim! A hit hallásból van, mégpedig az Isten igéjének hallásából! Ha egyáltalán hajlandó vagyok meghallani és komolyan veszem azt, amit hallok, az kifejti a hatását bennem, és működőképessé válik a hitem. A cselekvő hit erősíti identitástudatomat! A zsidó nép a pusztai vándorlás során Istentől kapott mannát evett. Hála Istennek mindennapi igei mannánkat anyanyelvünkön olvashatjuk. A Bibliából Jézus Krisztus csodálatos személye sugárzik felénk. Ha megnyitjuk előtte szívünket, mennyei fénnyel tölti meg, amit szétsugározhatunk egyre sötétülő világunkban. Ez, a mi Jézustól kapott nagy megbízatásunk. Amíg ezt tesszük, számíthatunk az Ő folytonos segítségére, hiszen azt ígérte: „És íme én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”!

 

Bátkai Sándor


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'