JelenHaz
Csütörtök, 2019. december 12., 13.10

Esőben is eleget tettünk őseink fogadalmának

Néhány esernyő kinyílt, de eleget ettünk az őseink fogadalmának
Néhány esernyő kinyílt, de eleget ettünk az őseink fogadalmának

Ma az arad-belvárosi római katolikus templomban 9 órakor kezdődött szentmise után tartották meg a fogadalmi körmenetet. Annak a megszervezésére 1768-ban, az utolsó pestisjárványtól való megszabaduláskor tettek fogadalmat a város vezetői: a főtéren szobrot állítanak a Szentháromság tiszteletére, és az Úrnapja utáni vasárnap minden évben körmenettel adnak hálát a pusztító járványtól történt megszabadulásért. Nos, tegnap a felkoszorúzott feszületet Ungureanu Attila, az egyháztanács elnöke vitte Matekovits Mihály mellett. Utánuk az Oltáriszentséget p. Blénesi Róbert plébános, minorita házfőnök hordozta körbe, akit 120-130 hívő követett énekelve imádkozva. Amikor megkerülték a Szentháromság-szobrot, azt Huszka György minorita testvér tömjénfüsttel illette, majd a közlekedési rendőrség által biztosított útvonalon visszatértek a templomba. Az ajtóból Róbert atya az Oltáriszentséget a négy világtáj felé emelve megáldotta az imádkozó híveket, illetve a várost. Kár, hogy annak a vezetőségét ezúttal senki nem képviselte.

A tegnapi fogadalmi körmenet érdekessége, hogy amint a felkoszorúzott feszület a templomból az utcára ért, eleredt az eső, ami szaporázta mindaddig, amíg az Oltáriszentség visszakerült a templomba.

Hogy isteni jel volt-e vagy csupán erőpróba a körmenet résztvevői számára? Egy biztos: senki nem fordult vissza, néhány esernyő kinyílt, de a legtöbben fedetlen fővel, énekelve, őseink fogadalmának imádkozva tettünk eleget azzal az elégtétellel, hogy az eső sem tudott megakadályozni a hagyományápolásban, elődeink fogadalmának a teljesítésében. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'