JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.47

Főtisztelendő Paptestvérek, Testvérek az Úrban!

 
 
2012. december 19., 20.58
Szerda

És az Ige testté lett (Jn 1,14). Így foglalta össze Szent János apostol tömören az evangéliumában mindazt, amit a karácsony napjaiban ünnepelünk: Isten Fiának megtestesülését, aki Szűz Máriától született, így valóban egy lett közülünk: mindenben hasonló hozzánk, a bűnt kivéve (vö. Zsid 4,15). 

Hogyan volt ez lehetséges, nem tudjuk; nem vagyunk képesek megérteni. Csak a hit által tudjuk felfogni, befogadni és teljes bizalommal megvallani, mint ahogy azt a hitvallásban is tesszük: Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől. Született, de nem teremtmény – mint te vagy én –, az Atyával egylényegű. A karácsony ezért a hit ünnepe, egy dogmatikus ünnep, amely idegen minden romantikától és idilltől. Így a mi válaszunk csak a következő lehet: Gyertek, imádjuk!

A karácsony azonban a család, a Szent Család ünnepe is. Isten Fia egy asszonytól született, aki anya és szűz egy személyben. Jézusnak van anyja ugyanúgy, ahogy neked vagy nekem is, aki kihordta és megszülte a Gyermeket, ugyanakkor földi értelemben vett apja nincs. A Gyermek apja maga az Isten, tőle várta Mária a gyermekét, a Szentlélektől, a Magasságbeli ereje által, akinél semmi sem lehetetlen (vö. Lk 1, 37). Szent Ágoston is joggal mondotta: Mária mielőtt a méhébe fogadta volna Krisztust, előbb a hitében fogadta be Őt (vö. Sermo 215, 4: PL 38, 1074). 

Jézus születésének ünnepe mindannyiunkban gyermekkori emlékeket ébreszt, visszavezet a gyökereinkhez. A karácsonyt legszívesebben családi körben ünnepeljük, szüleinkkel és gyermekeinkkel. A gyermekek, mint azt a 127. zsoltár 3. versében is találjuk, Isten ajándékai. A család Istenhez kapcsolódik, aki az élet teremtője, a házasság pedig szentség. A házasságkötés által együvé tartozó férfi és nő az új élet forrása. A teljes és egészséges család a kiegyensúlyozott, boldog élet természetes és legjobb feltétele. Az ember a teljes, egészséges családban fejlődik a legjobban, ahol a családtagok minden nap megélik az Isten és az egymás közti szeretetet. A házasságkötés egyik főcélja maga az élet, Isten értékes ajándéka és a szülői hivatás. Az életet senki nem tudja önmagától adni. Csak annyit tehetünk, hogy hálatelt szívvel elfogadjuk és megóvjuk. Ez mindannyiunk életre szóló feladata. A karácsony alkalom arra, hogy mindezt újból átéljük családunk körében, vagy imában emlékezzünk meg eltávozott szüleinkről.

XVI. Benedek pápa ezt az évet, illetve a néhány nap múlva ránk köszönő új esztendőt a Hit Évének nyilvánította.  Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy mi Isten megtestesülésének titkát az egyházi év keretében és a karácsonyi napokban újból megünnepeljük, és nyitott szívvel befogadjuk. Ugyanakkor ismételten tudatosodjék bennünk az is, hogy minket, embereket, szülőket és gyermekeket végül Isten, gondoskodó mennyei Atyánk szeretete tart meg; az értünk és üdvösségünkért megtestesült Jézus Krisztus testvéreiként kaptuk az életet. És hűségesen mellettünk áll Szűz Mária, Jézus anyja és mindannyiunk égi édesanyja is. Az ő oltalma és védőpajzsa alatt állunk mindannyian.

Mindezért áldjon meg benneteket a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

Temesvár, a 2012. év adventjének harmadik vasárnapján

† Márton

megyéspüspök

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Pandurang / Kedd, 2013. január 08., 14.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so much about this, like you wrote the book in it or snhitmeog. I believe that you can do with some % to power the message house a bit, however instead of that, this is excellent blog. A great read. I'll certainly be back.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'