JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 14.45

Mi kerül a karácsonyi csomagba?

 
2018. december 20., 17.20
Csütörtök

Karácsonykor, a keresztény világ Istennek véges elménkkel felfoghatatlan nagy szeretetéről emlékezik meg. Amikor felragyogott a betlehemi csillag a legszerényebb körülmények között földre jött a megígért Messiás, Jézus Krisztus. Időlegesen otthagyta mennyei trónját, dicsőségét és emberi testet öltve lejött e földre meghalni!  Emberi értelmünk nem tudja felfogni Isten szeretetének „hőfokát”, nagyságát.

Kedves nemzettársaim! Ha egy szobából el akarjuk űzni a sötétséget, egyszerűen fényt gyújtunk. Hideg lakásban fűtőtestek beindításával meleget varázsolunk. A fizikai életben megtaláljuk a dolgok ellenszerét. Lelki területen is meg vannak az Isten meghatározta törvények. Földhöz ragadt gondolkodásunkkal olykor hitetlenül tekintünk rájuk, eredménytelennek tűnnek. Amikor az Ige azt sugallja, hogy „a rosszat jóval győzd meg”, hatástalan módszernek tűnik számunkra. Emberi erővel nem is igazán működik a dolog. A lelki értékek eredményes „használatához” isteni segítségre van szükségünk. Maga Jézus is – bár isteni voltát megtartotta –lévén, hogy megváltói, áldozati feladatát földi por-testben kellett végigélje, folytonosan tartotta a kapcsolatot az örök erőforrással, a mennyei Atyával. Így történhetett meg, hogy volt ereje legyőzni a Sátán képviselte engedetlenséget, felfuvalkodottságot, mert Ő engedelmes volt halálig, a kereszthalálig. Ezért az „Atya is felmagasztalta Őt, és adott neki olyan nevet, amely minden név felett való..., hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földiekké és földalattiaké, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr  az Atya Isten dicsőségére.” (Filippi 2, 9–11.)

Drága magyar testvéreim. Jézus Krisztus ezen a földön sem tagadhatta meg isteni jellemvonását, arra nézve, hogy tiszta és „bűngyűlölő”! Mégis, ennek ellenére csodálatosan vonzotta magához a bűnösöket. Gyakran –ellenségei – a bűnösök barátjának is nevezték. Ez a csodálatos vonzalom abból fakadt, hogy bűnös voltuk ellenére feléjük is megértést és mentő szeretetet sugárzott. Karácsonykor a mi ajándékcsomagunkban is a legértékesebb az lesz, ha szívünk Istentől nyert szeretetét sugározzuk szét környezetünkben. Ezen kívül a Lélek remek „gyümölcs kínálatával” is megtölthetjük ajándékcsomagunkat: öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás...”! Amikor meggyújtjuk szeretteinkkel otthonunkban a karácsonyfán lévő gyertyát, olvassuk el a Bibliából a szeretetnek csodálatos himnuszát, és csendben mondjunk egy igazi őszinte hálaimát annak, aki azért jött el a földre, hogy a mi szívünkben is megszülessen, hogy lehessen igazi örömteljes karácsonyunk!

 

Bátkai Sándor


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'