JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 20.08
Pápalátogatás

Nyitottságra és örömre buzdított Ferenc pápa Bukarestben

Nyitottságra és örömre buzdított Ferenc pápa pénteken Bukarestben a római katolikus Szent József-székesegyházban általa celebrált szentmise homíliájában.

    A katolikus egyházfő felidézte Mária útra kelését, hogy meglátogassa a nála jóval idősebb Erzsébetet, aki szintén gyermeket várt, majd Mária és Erzsébet találkozását.
    A pápa kifejtette, hogy Mária többször útra kelt élete során, ezeket az utakat a türelem és a bátorság jellemezte és annak az öröme, hogy Isten áldását, Jézust hordozta magában.
    Ferenc pápa arra biztatta a híveket, hogy hagyjanak fel az önzéssel, legyenek nyitottak. Kijelentette, hogy amikor egy templomban különböző etnikumú és felekezetű emberek találkoznak egymással, csodálatos dolgok történnek.
    A pápa felhívta a figyelmet az öröm fontosságára, ami nélkül – mint mondta – lebénulunk, szomorúságunk rabjai maradunk. Úgy vélte, hogy a hit nem mennyiségi kérdés, a hittel kapcsolatos problémák elsősorban az öröm hiányából fakadnak. Hozzátette: amikor az emberek bizalmatlanul és magukba zárkózva élnek, akkor éppen a hitnek mondanak ellent. Ferenc pápa arra buzdította a résztvevőket, hogy maradjanak nyitottak Isten és embertársaik irányába.
    A pápa pénteken kezdte meg Romániában háromnapos látogatását, amelynek során ellátogat Csíksomlyóra, Jászvásárra (Iași) és Balázsfalvára. Az első, Bukarestben töltött nap záró momentumaként a pápa szentmisét mutatott be a helyi katolikus székesegyházban, amit tízezrek követtek óriáskivetítőkön a templom környékén kialakított biztonsági zónákban. A misén jelen volt Klaus Iohannis román elnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök. (MTI) 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'