50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 02.15
Püspöki mise a szülőfaluban

Összefogásra és megbékélésre buzdított Pál József Csaba temesvári megyés püspök

Összefogásra és megbékélésre buzdított Pál József Csaba temesvári megyés püspök
Összefogásra és megbékélésre buzdított Pál József Csaba temesvári megyés püspök

Pál József Csaba resicabányai plébánost, hegyvidéki főesperest augusztus 6-án, Urunk Színeváltozásának ünnepén iktatták be temesvári megyés püspöknek a Szent György-székesegyházban. Első útja szülőföldjére vezetett, az elmúlt napokban a csobotfalvi plébániatemplomban és a csíksomlyói kegytemplomban mutatott be ünnepi szentmisét, augusztus 12-én, vasárnap szülőfalujában, Csíkcsomortánban celebrált szentmisét. Az ünnepi alkalmon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntötte az új temesvári megyés püspököt.

A püspök szívhez szóló beszédében az összefogás fontosságáról elmélkedett. Aki egymásra haragszik, az vegye a fáradságot és bocsásson meg a másiknak – kérte a jelenlévőktől igehirdetésében.

– A csomortániak összefogásban, és ahogy gyerekkorában ismerte, úgy vannak most is – fogalmazott köszöntő szavaiban Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki a székely–szórvány program megerősítésében kérte az új megyés püspök közbenjárását. – Krassó-Szörény és Temes megye ügyében szeretnénk, ha egy újabb lendületet kapna az Összetartozunk szórványprogramunk, amelyet 2009-ben indítottunk el, és az elkövetkezőkben még szélesebb összefogásban tudnánk dolgozni – emelte ki Borboly Csaba.

Megítélése szerint nincs rendben, hogy a gyerekeink csak Budapestet ismerik, de Erdély történelmi részeit egyre kevésbé. A székely–szórvány kapcsolat ebben is tud segíteni, és abban is, hogy egymást megismerve, egymást megerősítve tudjunk a hétköznapokban megmaradni és jövőt formálni – fogalmazott a megyei tanács elnöke, aki Isten áldását kívánta az új püspök munkájára, tevékenységére.

Csíkcsomortánban a szentmise után a helyi kultúrotthonban ünnepi előadással kedveskedtek a csomortáni hívek. Az ünnepi alkalomról készült fotók az alábbi linken tekinthetők meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1718046728242703.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'