JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.35

Szent Gellért ünnepe az ősi püspöki székhelyen

Ünnepi szentmise a nagycsanádi templomban
Ünnepi szentmise a nagycsanádi templomban

A nagycsanádi templomnak különös hangulata van. Aki oda betér, közel ezeréves keresztény múltunkkal szembesül. És nem elsősorban az ott található, szenteket ábrázoló képeknek, szobroknak köszönhetően, hanem a lenyűgöző oltárképnek és annak a súlyos kőkoporsónak, amely egykor Szent Gellért első csanádi főpásztor földi maradványait rejtette magában. 

Aki tehát betér a nagycsanádi templomba, kereszténységünk gyökereihez tér vissza.

Az ősi püspöki székhelyre minden év szeptember 24-én, Gellért püspök névünnepén és vértanúságának emléknapján egykori kiterjedt, ma három ország területén fekvő egyházmegyéjéből érkeznek hívek, hogy az oltalmát kérjék.

Az idei nagycsanádi zarándoklatra a szeged-csanádi, a nagybecskereki és temesvári egyházmegyéből és Debrecenből érkeztek hívek. A szentmisét dr. Gyulay Endre szeged-csanádi ny. püspök, hazai és határon túli egyházmegyés lelkipásztorok népes csoportja jelenlétében Excellenciás Roos Márton főpásztor celebrálta. Dr. Német László nagybecskereki megyés püspök üdvözletét ft. Bővíz László beodrai plébános hozta el Csanádra.

Szentbeszédében ft. Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános hangsúlyozta: Gellért püspök napjainkban is példaképe lehet papoknak és híveknek egyaránt. – Élete során első főpásztorunkat is érték kudarcok, nehézségek, ám ő minden reménytelenség ellenére hinni és bízni tudott. Sokrétű munkájának ez a nyújtott biztos hátteret – mondotta ft. Szilvágyi Zsolt lelkipásztor.

Annak ellenére, hogy idén Szent Gellért névünnepe hétköznapra esett, a nagycsanádi templom zsúfolásig megtelt, ami ismételten bizonyítja, hogy vértanú főpásztorunk munkája és vértanúsága nem volt hiábavaló, van, aki megőrizze, továbbadja a keresztényi értékeket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'