JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 17.43
Arad-belvárosban folytatódik a szép hagyomány

Tartalmas egyházzenei, lelki napot szerveztek

A résztvevők lélekben feltöltődve készülhetnek a nagy ünnepre. Felvételünkön egyik csoport látható
A résztvevők lélekben feltöltődve készülhetnek a nagy ünnepre. Felvételünkön egyik csoport látható

December 15-én, szombaton 10 órától a reggeli dicséret eléneklésével kezdődött az Arad-belvárosi Plébánia révén immár hagyományosan megszervezett egyházzenei nap. A Laudes eléneklése után p. Blénesi Róbert házfőnök-plébános, minorita atya a zsoltárimádságoknak a lelki életben betöltött pozitív hatásairól tartott rövid elmélkedést, majd a zsoltárok imádkozására/éneklésére bátorította a jelenlévőket. Külön elmagyarázta az első szentáldozásra készülő gyermekeknek is e szent szövegek fontosságát.

Ezt követően Tankó László kántor Szent X. Pius pápa Motu Proprióját ismertette az érdeklődőkkel a dokumentum megjelenésének 115. évfordulója alkalmából. Több helyen párhuzamot vont a Motu Proprio és a II. Vatikáni Zsinat Liturgikus Konstitúciójának VI., a szent zenéről szóló fejezete között (ez a dokumentum 55 évvel ezelőtt jelent meg). Külön kitért – kiemelve fontosságát – az egyház által sajátjának deklarált és liturgiájában első helyre tett gregorián énekre.

A nap második felét a gyakorlati rész töltötte ki. Átismételték a karácsonyi ünnepkör liturgikus énekeit, majd megtanultak egy karácsonyi melizmatikus alleluját és a „Nagy vigadva” (Laetabundus) kezdetű szekvenciát. A továbbiakban kötetlen beszélgetés, illetve a résztvevők kérdéseinek megválaszolása következett egy szerény agapé elfogyasztása közben.

A tartalmas egyházzenei napot a templomban megtartott gyertyagyújtással egybekötött énekes vesperással zárták.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'