JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.23

Templombúcsú Temesságon

Ünnepi szentmise a temessági templomban
Ünnepi szentmise a temessági templomban

A temesvári egyházmegyében a legismertebb Szent Gellért-templom a nagycsanádi, amelyhez immár több mint egy évtizede szeptember 24-én egyházmegyei zarándoklatot szerveznek. 

Első vértanú püspökünk a védőszentje továbbá a temessági római katolikus templomnak is, amelynek a búcsúját az elmúlt szombaton, szeptember 21-én ünnepelte a helyi közösség.

Msgr. Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános meghívására a szentmisét msgr. Dirschl Johann általános helynök mutatta be msgr. Augustinov György kanonok, temesvár-mehalai plébános, ft. Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános és ft. Kocsik Zoltán spirituális, a piarista templom igazgatója jelenlétében.  

Szentbeszédében ft. Szilvágyi Zsolt plébános arra hívta fel az egybegyűlt hívek figyelmét, hogy keresztény hitünk megőrzése és továbbadása mindannyiunk felelőssége. – Mindaz, amit hitünk megerősítéséért teszünk, valahol áldássá válik, megtermi a maga gyümölcsét – mondotta ft. Szilvágyi Zsolt lelkipásztor.

A templomi ünnepség a helyi kultúrotthonban oldottabb hangulatban folytatódott. Elsőként Kanalas Gizella helyi RMDSZ-elnök, majd Molnár Zsolt parlamenti képviselő üdvözölte a résztvevőket. Ezt követően léptek közönség elé a búcsúra érkezett táncos meghívottak: a dettai gyermekek csoportja, valamint a Bartók Béla Líceum kis Bokréta néptáncegyüttese. A gyermekek és fiatalok előadása hatalmas sikert aratott.

A temessági templombúcsúra anyaországi vendégek is jöttek. Atkári Krisztián polgármester, a Csongrád megyei Nagymágocsról ismerkedési látogatásra érkezett Ságra, mivel a közeljövőben a két település testvérkapcsolatot kíván létrehozni. A testvértelepülési kapcsolat egyik szorgalmazója, Marossy Zoltán, a Temes megyei Projekt és Közbeszerzési hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy Nagymágocs mellett a szerbiai Tiszaszentmiklós polgármesteri hivatalával is folynak hasonló jellegű tárgyalások. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'