Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 11.33

A tornyai tájházba látogattak el a hetedikesek

A tornyai tájházba látogattak el a hetedikesek
A tornyai tájházba látogattak el a hetedikesek

Tóth Piroska, a tornyai ProPirCult egyesület elnöke szívélyes fogadtatásban részesítette a Csiky Gergely Főgimnázium 7. osztályát, akik október 8-át arra szánták, hogy meglátogassanak egy tájházat, kicsit közelebb kerüljenek a falusi élethez és megtapasztalják, milyen munkákat kellett egy parasztembernek elvégeznie ahhoz, hogy a háza táját rendben tartsa.

A gyerekek tíz órakor indultak el az iskola elől, és körülbelül fél óra alatt oda is értek, hiszen Tornya nem sokkal több mint 20 km-re van Aradtól. Elkísérte őket osztályfőnökük, Erdélyi Kinga és Puskel Emese mint magyartanárnő és riporter, a tevékenység ugyanis a gyerekek a Duna TV-ben is megnézhetik magukat.

Ahogy odaértek, nekiálltak ellátni a feladatokat, amit kaptak: lefesteni egy régi fonószéket, morzsolni (persze csak csövenként, kézzel), csuhébabát készíteni, vagy egyszerűen labdázni. Jókedvű versengés folyt közöttük, hogy ki morzsol többet, és ki fest gyorsabban. Ment a munka, és gyorsan telt az idő. Mivel a gyerekek megdolgoztak érte, friss lángost is kaptak. Ebből kétféle volt: túrós és lekváros.

Két cső kukorica, rúgás, ecsetvonás vagy lángos között megnyomkodták a kutyát is, amelyik leginkább Bogáncsra emlékeztetett. Az udvarnak a Hurka nevű kutyán kívül van egy tyúkja is: ez a két jószág folyton szabadon járkálhat fel-alá, kedve szerint.

Két órakor már nem volt más teendő, mint a csoportképet elkészíteni, és hazaindulni. Azt hiszem, kicsit fáradtan, de elégedetten mentek haza a kirándulók, élményekkel és tapasztalattal gazdagodva. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'