50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 09.48

Aradról Łódźba

Varsó óvárosának főterén
Varsó óvárosának főterén

A 2007 óta tartó testvériskolai kapcsolat során idén az aradi Csiky Gergely Főgimnázium képviselői látogattak Łódźba, a 13-as számú Bem József Gimnáziumba.

A tizenöt diák ottani családoknál volt elszállásolva, kísérőtanáriak pedig bentlakásban laktak.

Vendéglátóink nagyon érdekes, változatos programot biztosítottak számunkra, amely során sikerült megismerkednünk városuk múltjával, érdekességeivel, hagyományaikkal. Ellátogatunk a filmművészeti, régészeti és néprajzi múzeumokba. Csodaszép sétálóutcájukon is jártunk, de egykori textilmágmások palotáiban is gyönyörködhettünk. Elvittek Varsóba, ahol elismeréssel jártuk végig a romokból újból felépített régi épületeket, a várat, templomokat, az óvárost. Megilletődve léptünk a Chopin szívét őrző templomba. Kopernikusz szobrát is elismeréssel tekintettük meg a tudományos akadémia előtti téren, ahol a heliocentrikus világnézet modelljének bolygóin is vándoroltunk.

Hosszú utunkat megszakítottuk egy-egy krakkói szállással azért, hogy eljuthassunk a megrázó kivégzőtáborokba, Auschwitzba és Birkenauba, illetve a csodálatos sóbányába Wieliczkán. Volt egy pár óránk Krakkó óvárosába, a meseszép ékszerdobozba is bepillantani.

Az iskola másként hete idén nagyon hasznosan telt  számunkra. Bízom benne, hogy a kapcsolat fenntartása segíteni fog a későbbi generációknak is megismerkedni a lengyelek vendégszeretetével és a magyar nép iránt érzett mély tiszteletével.

Rogoz Marianna projektfelelős


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'