JelenHaz
Kedd, 2019. március 26., 22.20

Ballagás a Bethlen Gábor Kollégiumban

Ballagás a Bethlen Gábor Kollégiumban
Ballagás a Bethlen Gábor Kollégiumban

Június 5-én, szombaton a Bethlen Gábor Kollégium udvarán felcsendül az ének, a végzősök éneke. Rózsaszőnyegen sétált fel a végzős diáksereg, míg a XI.-es diákok láncot képezve mellettük, kisérték őket.

Ahogy felértek a szoborhoz, Kónya Mária aligazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket és a hivatalosságokat. A ballagtató osztályok feldíszítették az iskolát a ballagás napjára, és egy kis beszéddel is készült Tóth Orsolya Noémi XI.-es tanuló.

Az iskolától, tanároktól, iskolatársaktól búcsúzott el a végzős osztályok nevében Kovács Kinga XII.-es diáklány.

Amikor felcsendült a Bethlen-induló, sor került a zászlóátadásra, majd Szőcs Ildikó igazgató asszony ünnepi beszédére.

Az iskola hagyományához híven, a tanulásban és egyéb tevékenységben kiemelkedő eredményeket elért diákok különdíjban részesültek.

Deák Ferenc földrajz–történelemet, Deák Erzsébet pedig természetrajzot tanított a Kollégiumban. Emlékükre és tiszteletükre gyermekeik, Deák Levente és Deák Tünde díjat alapítottak. Idén Deák-díjban Sipos Ágnes részesült.

A soltvadkerti Kossuth Lajos Általános Iskola nyugalmazott aligazgatója, Fekete Ilona tanárnő, Múlt és Jövő djíat alapított a kollégium diákjai számára, elismerésül kiváló eredményeikért. E rangos díjat Kovács Kinga érdemelte ki.

Dr. Vita Zsigmond élete és tevékenysége erős szálakkal kötődött Nagyenyedhez és a Kollégiumhoz. Nagyenyeden született, itt kezdte tanulmányait, majd Kolozsvárt és a párizsi Sorbonne-on folytatta. Nagyenyedre, a kollégiumba tért vissza tanítani, aztán a Bethlen Könyvtár főhivatású könyvtárosa lett. Leányai, Vita Etel és Vita Ágnes, édesapjuk emlékére alapították a Vita Zsigmond-díjat. A díjban idén Sipos Ágnes részesült.

Molnár Árpád Marosújváron született, tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Főgimnáziumában és a római Gregorián Egyetemen végezte. 1946-tól a nagyenyedi kollégium pedagógia–lélektan tanára. Odaadó nevelői munkája mellett tevékenyen részt vett az iskola és város művelődési életében. A díjat felesége és leszármazottjai alapították. Idén a Molnár Árpád-díjat Bárocz Álmos vehette át.

Dr. Dominich Sándor iskolánk tiszteletbeli professzora volt. A számítástechnika területén kiemelkedő eredményeket felmutató diákok számára díjat alapított, a díjat Henning Arthúr, a matematika–informatika osztály diákja kapta.

Király László és Király Edit nyugalmazott tanárai a Bethlen Gábor Kollégiumnak. Irodalmat, művészeteket kedvelő és művelő végzős diákok számára díjat alapítottak. A díjat Mán Helga érdemelte ki.

Az Inter-Art Alapítvány díjban részesíti azokat a diákokat, akik különösen hagyományőrző munkájukkal, néptánccal, értékes szemléltető anyagok készítésével tűntek ki. Az Inter-Art Alapítvány díjában részesült négy végzős: Mán Helga, Sipos Ágnes, Szilágyi András és Miklós András Attila.

Ezenkívül: a Bethlen Gábor Alapítvány elismerésben részesítette az öt ballagó osztály legjobb tanulóit; Simon László a Kollégium pedagógiatanára volt, édesapja emlékére, utóda, a Svájcban elő ifj. Simon László-díjat alapított, amelyet idén Sipos Ágnes érdemelte ki; Juhász Mária-díjban a református szemináriumi osztály legjobb tanulója részesült. A sport területén kiváló eredményeket elérő diákok két díjban részesültek. Néhai Rimbás Viktor testnevelő tanár emlékét őrzi a Rimbás Viktor-díj, néhai Deák Fogaras Elek az iskola egykori pedagógusa emlékének is díjjal adóznak. A jó magaviseletű, szorgalmas diák Fari Palkó László-díjban részesülhet, idén e díjat Illés Lőrinc kapta meg.

Immár negyedik éve, hogy az Ex Libris könyvesbolt könyvjutalomban részesíti a kollégium könyvbarát diákjait. A Bethlen Baráti Társaság minden évben díjazza azokat a tanulókat, akik a természettudományok terén értek el jó eredményeket.

E sok díj és tapsözön után, újra felcsendült az ének és a végzős diáksereg leballagott az udvarra, ahol már várták őket, szülők, barátok óriás csokrokkal és sok ajándékkal.

Horváth Enikő

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Szódáné Mazalin Éva / Szombat, 2011. április 02., 13.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Jártam ebben a történelmi városban, láttam az iskola és a kollégium épületét is Deák Levente és Piroska jóvoltából. Most keresen E-mail címüket. Ebben kérek segítséget. Ők Déván laknak.
Hozzászólt: H.Eni / Szerda, 2010. június 23., 13.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves hozzaszolo!
Sok ertelme nem lett volna megemlitenem, hogy kik voltak azok akik kaptak dijat a tanulasi eredmenyeikert is, mert pont ugyanazokat a neveket kellett volna irjam, amelyek mar tobbszor megjelentek a cikkben.A kulondijakat mind azok kaptak, akik elso vagy masodik tanulok lettek!
Hiba lenne dijazni azokat, akik pedaul csak a muveszet vagy a sport teren mutattak fel valamit? Csak az elso harom tanulot szabad dijazni?
Hozzászólt: mari / Csütörtök, 2010. június 10., 10.20 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A ballagas, mint mindig egy csodaszep hagyomanyos rendezveny, amire mint vendiak en buszke vagyok.
Gratulalok a szervezoknek.
Ami a cikk olvasasakor kiakasztott, hogy egy fel szoval nem emliti meg a cikk iroja azokat a neveket akik a TANULASI EREDMENYEKERT voltak kituntetve.
Itt a nagy hiba, hogy mindenki "valamilyen " dijat kap.....kituntetest.....de a tanulasi eredmenyeket csak valamikor ott a vegen megemlitjuk....itt meg arra sem meltattak, hogy a nevuket kiirjak....pedig megerdemeltek volna....

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'