Fölszálott a páva

JelenHaz
Szerda, 2019. november 13., 04.12
Megírták versenydolgozataikat az Apáczai tantárgyverseny résztvevői

Csáth Géza és Kosztolányi serkentett tollforgatásra

Csáth Géza és Kosztolányi serkentett tollforgatásra
Csáth Géza és Kosztolányi serkentett tollforgatásra

Ma délelőtt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban írták meg dolgozataikat az Apáczai Csere János nemzetközi magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny résztvevői. 

A versenyzők szerint a tételekben szereplő Csáth Géza- és Kosztolányi-szövegek üzenete, nyelvi világa jó alapként szolgált a továbbgondoláshoz, az értekezések, fogalmazások megírásához. A háromórás alkotómunka nyomán felszabadultan ültek asztalhoz a diákok, s ezzel számukra elkezdődött a versenybizottság elnök asszonya, dr. Gábor Csilla által emlegetett közösségteremtő része a vetélkedőnek. A nap folyamán ugyanis csapatostól vehettek részt a dévai diákok által vezetett városismertető sétán az este pedig „Kultúrcserepek” címszó alatt dévai diákok színpadi produkciójának megtekintésével, értékelésével zajlott.

Eközben a javítóbizottságban a verseny szakmai vetülete került előtérbe. – Úgy gondolom ennek e rendezvénynek emberi jelentősége mellett nagyon fontos szakmai vonatkozása is van: európai, kárpát-medencei kontextusban mérhetjük fel, hogyan áll a magyar nyelv és irodalom, a magyar kultúra tanítása, tanulása – fogalmazott dr. Gábor Csilla, versenybizottsági elnök.

A Kárpát-medence több vidékén kisebbségben élő magyar diákság számára e verseny a többség felé való büszke megnyilatkozás lehetőségét is kínálja. Ennek szellemében zajlott a rendezvény dévai megnyitója, melyen Csatlós Zsófia, a magyar pedagógusszövetség Hunyad megyei szervezetének elnöke így fogalmazott: e verseny célja, hogy európai kontextusban bátorítsa a magyar nyelv és irodalom tanulását, hogy elősegítse népszerűsítését az interkulturális párbeszéd szellemében.

A verseny főszervezőjeként számon tartott Oktatási Minisztérium képviseletében dr. Nagy Éva, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet igazgatója anyanyelvünk értékéről beszélt, ennek ápolására biztatva a diákokat. – A magyar nyelv képes volt megmaradni a legnehezebb történelmi pillanatokban is. Ha ápoljuk, cserébe megadja nekünk a valahová, együvé tartozás tudatát, a közösségtudatot. Az anyanyelv lelki és szellemi hazánk (…) ápoljuk hát anyanyelvünket és éljünk az Európai Unió által biztosított anyanyelv-használati lehetőséggel. Mutassuk meg, hogy van Erdélyben egy életképes és népes magyar közösség, amely fontos Romániában, a Kárpát-medencében, Európában – fogalmazott dr. Nagy Éva. E gondolathoz csatlakozott felszólalásában Winkler Gyula EP-képviselő, aki az európai anyanyelv-használati jogra utalva így fogalmazott: Azon munkálkodunk, hogy legyen a mi szülőföldünkön is hivatalos nyelv a magyar, és ehhez ne csupán történelmi múltunk, illetve a politikai akarat jelentsen alapot, hanem az anyanyelv iskolai, közösségi művelése, ápolása is. Az EP-képviselő úgy vélte: Hunyad megye nem csupán rendkívül gazdag történelmi örökségével érdemelte ki, hogy házigazdája lehessen e rangos rendezvénynek, de az itt élő és élni akaró közösség, az általa életre hívott és immár 10. éve fenntartott magyar oktatási központ eredményei is méltóvá tették Dévát a nemzetközi tantárgyverseny fogadására. Továbbá köszönetet mondott a megyei és helyi közintézmények vezetőinek, akik partnerek voltak e rendezvény megszervezésében. Utóbbiak, Mircea Ioan Moloţ megyei tanácselnök, Petru Mărginean dévai polgármester, Maria Ştefănie főtanfelügyelő-helyettes a vidék multikulturális múltjára utalva, örömmel köszöntötték a verseny résztvevőit, igaz vendégszeretetükről biztosítva őket.

A vidék sokat emlegetett történelmi öröksége mellett többen hangsúlyozták az itt megtapasztalható emberi értékeket, melyeket jelképesen jelenítettek meg a színpadon a Hunyad megyei diákok: a hegedűjátékával több hazai és nemzetközi versenyt elnyerő Fodor Orsolya, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Néptánccsoportja, a több kontinensen is sikert aratott Pădureanca néptáncegyüttes, illetve a világhírű dévai Sportiskola növendékei.

A tantárgyverseny résztvevői érdeklődéssel követték a helyi fiatalok színpadi produkcióját. Számukra ma (szombat) délelőtt a memoriter-próbán és drámabemutatón kínálkozik alkalom a magukkal hozott értékek színpadi megjelenítésére. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'