JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.32
Zrínyi Ilona számtanverseny Hunyad megyében

Egyre népszerűbb matematika

Orbán Julianna tanárnő és a tavalyi verseny megyei győztesei
Orbán Julianna tanárnő és a tavalyi verseny megyei győztesei

Pénteken negyedik alkalommal szervezték meg Hunyad megyében az immár hagyományossá vált Zrínyi Ilona matematikaversenyt. A Téglás Gábor iskolában az egész megyéből érkezett 168 magyar diák mérte össze matematika- és logikatudását.

A verseny évről évre növekvő népszerűsége indokolta külön megrendezését Hunyad megyében. 2010-ig a Hunyad megyei diákok (évente olyan negyvenen) Aradra jártak a Zrínyi versenyvre, de a több mint 150 résztvevő önálló megmérettetés megszervezését indokolja, ismertette a helyzetet Orbán Julianna matematikatanár, a verseny dévai főszervezője.Ami igen örvendetes, mivel lényegében a Hunyad megyében magyar nyelven tanuló diákok jó egynegyede vett részt a versenyen.

Akárcsak az előző években, idén is díjazzák a verseny megyei szakaszának nyerteseit, évfolyamonként 5-6 diákot, eredménytől függően. Remélhetőleg támogatók segítségével idén is sikerül könyvekből és tanszerekből álló ajándékcsomagokkal jutalmazni a megyei kiemelkedő matekosait, ismertette a helyzetet Orbán Julianna. A legjobbak a Kecskeméten rendezendő Kárpát-medencei döntőn vesznek részt, az előző években ez rendszeresen 2-2 Hunyad megyei magyar diáknak sikerült, ahol átlagon felüli eredményeket értek el.

Amúgy a Hunyad megyei diákok erdélyi szinten is sikeresen szerepeltek, az Erdélyi Magyar Matematika verseny marosvásárhelyi döntőjébe nem kevesebb, mint 6 általános iskolás jutott be, a gimnazisták számára szervezett nagybányai döntőbe pedig egy diák.

A Zrínyi Ilona nevű matematikaverseny 1990-ben indult Kecskemétről, ahonnan előbb Magyarországra terjedt, majd az egész Kárpát-medence magyar iskoláiba. Valamennyi kategória győztese a kecskeméti nagy döntőbe jut, melyen erdélyi, anyaországi, felvidéki, kárpátaljai és délvidéki magyar diákok vesznek részt.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'