JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.33

Elindult a KÖDAK

 
 
2008. április 23., 14.30
Szerda
A múlt hétvégén, április 18-án elindult a Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia (KÖDAK) a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) és a Közéleti Diák és Ifjúsági Akadémia Intézet szervezésében.


A KÖDAK egy öt hétvégén keresztül zajló vezetőképző, amely a diákközösségek önszerveződő életében aktívan részt vevő fiatal középiskolás diákokat céloz meg. A program során a resztvevők olyan szakmai tudásra és kompetenciákra tehetnek szert, amelyeket később ifjúsági szervezetek koordinálásában, alapítványok, szervezetek működtetésében, különböző projektek igazgatásában, és nem utolsósorban szakértői munkában, illetve iskola utáni (vagy alatti) vállalkozói tevékenységben kamatoztathatnak.

“A vezetőképző elvégzésével a helyi középiskolás közösségek és a MAKOSZ szakképzett csoportot tudhat majd a magáénak, amely biztos alapja lehet a romániai magyar diákönkormányzatiság folytonosságának. Bízunk benne, hogy a képzéssel számos új helyi, megyei, országos kezdeményezés indul, mely sikeresen kibontakozik és megvalósul” – nyilatkozta Vetési Imola, a MAKOSZ ügyvezető elnöke.

Az idei akadémiára a beszélgetést követően 16 középiskolás nyert felvételt Nagyváradról, Kolozsvárról, Déváról, Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, illetve Sepsiszentgyörgyről. Az öt hétvége Erdély öt különböző városában kerül megszervezésre. Több tízéves múltja során az akadémia struktúrájában folyamatos változások mentek végbe, míg elérte a mostani formáját. Ennek megfelelően az öt képzéshétvégén különböző témakörökkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Előadások hangzanak el a csapatépítésről, a konfliktusok hatékony kezeléséről, diákönkormányzatok működéséről és működtetéséről, projektek sikeres menedzseléséről, pályázatírásról, illetve pénzügyi menedzsmentről. A tapasztalat alapján nagyon nagy szükség van az elméletben elsajátított dolgok gyakorlatba ültetésére, ezért a képzéshétvégék mindig tréning jellegűek, a trénerek pedig a civil szférában elismert szakemberek, vagy sikeres vállalkozók.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'