MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.01

Enyeden már fészket raktak a gólyák

Próbára tették a kilencedikeseket
Próbára tették a kilencedikeseket
Idén a múlt hétvégén rendezték meg a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban a hagyományos gólyabált. Szőcs Ildikó igazgatónő elmondta, hogy a péntek délutáni verseny, s az azt követő buli volt a gólyahét záró része.


Azért nevezhetjük e hetet gólyahétnek, mivel a kilencedikeseknek szánták: az iskola könyvtárában volt az „irodalmi bemutatkozásuk”, amikor is szavaltak és énekeltek. Aki itt jól szerepelt, az a jövőben különböző magyar irodalmi versenyeken vehet részt.

Idén összesen 69 kilencedikes diákja van a Bethlen-kollégiumnak. A IX. A matematika–informatika osztályban 23 diák van, osztályfőnöke Szabó Erzsébet, a IX. B közgazdaságtan osztályban 28 diák van, osztályfőnöke Ferencz Sándor, a IX. C református teológia osztályban 18 diák van, osztályfőnöke Krizbai Jenő.
A gólyabál rendezői a XII-es osztályok voltak. A Miss és Mister gólya várva várt megválasztására 18-an neveztek be a versenybe. Nagy volt az izgalom, a folyosón tanakodtak, kérdezgették egymástól s a barátoktól: „Jól áll a ruha rajtam, a hajam jól van elrendezve?” A műsorvezető Pap Klára és Szakács Gergő volt. Először a versenyző gólyák mutatkoztak be, páran vicces versekkel, tapsot csalva ki a közönségből. A zsűrit Szigeti Rozália XII. C osztályos diák, Cosma Piroska XII. B osztályos diák, Turzai Ildikó tanárnő, Sepsi Noémi XII. A osztályos diák és Sándor Előd tanár alkotta. A bemutatkozás után különböző versenyszámok következtek, először a karaoke. Itt a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdalt kellett énekeljék, de úgy, hogy a fülhallgatón közben más zenét hallgattak. A közönség jól mulatott, mivel volt olyan versenyző, aki dallamot változtatott, s így a népdal a megszokottnál kissé másként hangzott. A második versenyszám a gólyák magánprodukciója volt. E bemutatók különbözőek voltak. Egyesek táncoltak, mások énekeltek, viccet mondtak stb. A közönség mindenkit nagy tapssal jutalmazott. De persze a diákoknak, az osztályoknak megvoltak a kedvenceik, s akárcsak a közismert sztárokat, úgy tapsolták, s biztatták kedvenc versenyzőiket. A magánprodukciót a táncpróba követte. Nem minden versenyző nevezhetett be táncversenyre, de azért a közönség itt is mindenkit nagy tapssal jutalmazott. Az utolsó versenyszámban a diákok okosságát, találékonyságát, általános műveltségét tették próbára. Itt például olyan kérdésekre kellett válaszoljanak, hogy Varsó melyik ország fővárosa, hány átlója van egy háromszögnek, vagy melyik állat szedi le gyorsabban a banánt a kókuszdiófáról… Nem mindenkinek sikerült a helyes választ megadnia, mivel a kérdések is becsapósak voltak, és sokan izgultak is. Habár a műsorvezetők megkérték a közönséget, hogy ne segítsen a versenyzőknek, sokan megköszönhetik a nézőknek a kisegítő súgást! A versenyszámok között tortalicitálás és tombolahúzás is volt. Szebbnél szebb tortákat vehettek, s vettek is a nézők, de azért a licit elég nehezen folyt le, sok biztatás kellett a vásárláshoz.

Elérkezett a nagy pillanat, a zsűrinek nem volt könnyű dolga, de megszületett a döntés. Az idei gólyabál győztes párja Kis Hermina és Turzai Zsolt lett. Második helyen Dénes Lídia és Dénes Mihály, harmadik helyen pedig Kónya Klára és Ambrus Szilárd végzett. Az eredményhirdetést tapsvihar kísérte, és késő estig tartó buli követte.

Érsek Attila

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'