JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 18.10
Jobb, mint valaha

Fehér éjszakák Déván

Kerékpár-versenyre készülve: a java besötétedés után jött
Kerékpár-versenyre készülve: a java besötétedés után jött

Noha az időjárás nem mindig kedvezett, ez volt egyértelműen a legsikeresebb fehér-éjszaka, összegezte tapasztalatait a pénteki ifjúsági rendezvénnyel kapcsolatosan Széll Lőrincz, a főszervező Hunyad megyei ifjúsági igazgatóság vezetője.

A Fehér éjszakák elnevezés ellenére az ifjúsági fesztivál gazdag programja már péntek délelőtt kezdődött el ifjúsági futásversennyel. Amelyen közel 50-en vettek részt, s a célbaérkezők közül sorsolással kiválasztott 14 éves leány egy tunéziai nyaralást nyert.

Kiskorúsági emlékek

Ezután a megyében működő ifjúsági szervezetek tartottak eszmecserét az ifjúsági mozgalom nagykorúságáról. A 18 éve létező ifjúsági mozgalom életében ugyanis több szakasz különíthető el: az 1993-ig tartó első hullámot a rendszerváltozás utáni általános lelkesedést csak fokozta a fiatalkorúak entuziazmusa. Akkoriban a tenni akarás, az együvé tartozás pótolta a tapasztalat hiányát, a megfelelő anyagi háttér és jogi szabályozás hiányát, ismertették a kezdeteket az időközben megérett egykori ifjúsági zászlóvivők mostani utódainak.

1993 és 1995 között nemzedékváltás következett, mely során a Hunyad megyei ifjúsági tevékenység alább hagyott némileg, mielőtt 1995 és 2005 között újabb fejlődésnek indult: eme tíz év alatt alakult meg a legtöbb ifjúsági szervezet, ekkor indult el a szakszerű program-szervezés, pályázás és együttműködés. A megyei diáktanács 2005-ös megalakulása újabb nemzedékváltást tükrözött: a törvényes szabályozás és átalakuló gazdasági-pályázati lehetőségek egyre szorosabb tapasztalatcserét, egyre profibb szervezést igényelnek, mivel egyre bővülnek a fiatalok előtt álló lehetőségek.

Az örökzöld bulizás

A hangulat leginkább péntek délutánra, estére hevült fel: a vártéren különböző vetélkedőket szervezetek, melyen több, mint 100 fiatal vett részt. A focikupa ugyancsak népszerűnek bizonyult, akárcsak az ifjú művészek felvonulása, munkáikkal együtt. Besötétedésre a meglehetősen tágas vártér dugig megtelt a Holograf koncertre: alighanem csúcs született a közönség nagyságát illetően, noha ugyanott a dévai önkormányzat több hasonló népünnepélyt szervezett. Széll Lőrincz elismeri ugyan, hogy a szabadtéri koncerten nem kizárólag ifjak vettek részt, mégis ők alkották a nagy többséget. Akárcsak a John’s Caffe-ban hajnalig tomboló bulin.

Szombaton már mérsékeltebb volt az „utórezgés”: a városszéli Őzike (Căprioara) ifjúsági központban, benevezés alapján 10 csapat mérte meg erejét a paintball versenyben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'