MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.52

Gyere el te is a Szórványszínjátszó-találkozóra!

Archív felvétel egy korábbi fesztiválról
Archív felvétel egy korábbi fesztiválról
A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium május 7–9. között idén is megszervezi az immár hagyományossá vált Szórványszínjátszó találkozót. 


A rendezvényre V–VIII. osztályos diákokat (egy csapat 8-10 fő) várnak egy kísérő tanárral, maximum 20 perces előadással. A találkozó három napjára a résztvevőknek teljes ellátást biztosítanak, az utazás költségeit a szervezőknek nem áll módjukban megtéríteni. A jelentkezéseket április 20-ig várják a következő címeken: Turzai Melánia, str. Bethlen Gábor nr. 1., 515200 Aiud, e-mail: tumela@yahoo.com, telefon/fax: 0258/861-947, mobil: 0741/195-761.


Lehet, még sokan nem tudják, mi célból rendezik a Szórványszínjátszó-találkozót, ezért a főszervezőt, Demény Piroska magyar szakos tanárnőt kérdeztük a rendezvényről.

– Mikor és mi célból rendezték meg az első Szórványszínjátszó-találkozót?

– Az elsőt 1999-ben szerveztük meg. Rendezvényünk fővédnöke, dr. Kötő József színházi szakember mindvégig támogatta találkozónkat. A rendezvény célja Bethlen Gábor fejedelem örökségének ápolása, az önazonosság-tudat, a magyarságtudat fejlesztése, a kultúra és irodalmi ízlés alakítása. A célközösség a szórványban élő magyar általános iskolás színjátszó gyerekek.

– Mi alapján döntött a meghívott iskolák mellett?

– A találkozóra való jelentkezés pályázat alapján történt: minden tanévben meghirdettük a pályázatot. Olyan színjátszó csapatok jelentkezését vártuk, akik maximum 20 perces színpadi produkcióval neveztek be.

– Milyen sikereket értek el?

– A legnagyobb sikerünk, hogy a rendezvényt országos méretűvé szélesítettük, hiszen mára már Erdély összes magyarlakta megyéje képviselteti magát. A találkozó két éve a tanügyminisztérium által támogatott rendezvények sorába került. A színházkedvelő V–VIII. osztályos gyermekek országos fórumává vált, melynek legnagyobb érdeme a diákok színházkultúrájának és személyiségének fejlődése.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Szeretném, ha ezt a hagyományt utódaim is folytathatnák, és a diákszínjátszás fellegvárává válna a Bethlen Gábor Kollégium.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nenkz / Péntek, 2012. szeptember 21., 03.17 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Aranka szerint:Szia.Koszi a vaalszt.Persze nem konnyu osszeallitani az etelt,ha sok mindent nem ehetek-tul egyhangunak erzem.Nem okoz hianybetegseget,ha csak egy nagyon szuk korbol tudok etkezni?Vagy csak hozzaszoktunk a sok felesleges kajahoz,ami igazabol csak terhelest jelent az emesztorendszernek?Mindenesetre azert legalabb 70 %-ban mar igy etkezem.Nekem egyedul csak a kenyer hianyzik-mivel semmifele olajos magvat nem ehetek ezert nem tudok sutni mandulalisztbol vagy lenbol sem-tehat kenyer (0).? Van ra valamilyen otleted?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'