JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.31
Felvételi vizsga IX. osztályba a Bethlen Gábor Kollégiumban

Három osztályból csak kettőt hagytak jóvá

Idén a Bethlen Gábor Kollégium folyosói nem csendesedtek el teljesen a vakáció eljövetelével, hanem megteltek a fekete-fehérbe öltözött felvételizni vágyó diákokkal. 

A tanító-óvóképzőbe 41 jelentkező volt a 30 helyre. A 4 előzetes kizáró jellegű vizsga már lejárt: zene, rajz, torna és beszédkézség. 30 diák került be erre a szakra, akik közül 14-en más megyéből jöttek, mint például Gyergyói-medence, vagy a Gyimesek.

A matematika–informatika osztályba szintén 30 diák kerülhet be, valószínűleg itt is túljelentkezés lesz.

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatónője elmondta, hogy sajnos csak ez a két osztály lehetséges, ugyanis a könyvelőségi osztályt nem hagyták jóvá. Ennek az az oka, hogy a tanfelügyelőség által kiküldött előzetes felmérések alapján 51 diák választotta a Bethlen Gábor Kollégiumot, a 100 meglevő nyolcadikos diákból. Amikor a beiskolázási számokat kellett osztani, hiába kérték a 3 osztályt, nem akarták figyelembe venni azt, hogy ebbe az iskolába más megyékből is szeretnének jönni, nem csak a környékről.

90-en gyermek kellett volna a 3 osztályhoz, de csak 51-en írták be első opcióként a Bethlen Gábor Kollégiumot.

Amióta a szakoktatás nem működik Romániában, azóta azok a diákok, akik szakoktatásban szeretnének részesülni, már nem választják a Bethlen Gábor Kollégiumot.

A felnőtt képzés idén is indul. Szállodai–Menedzser–Asszisztens szak, ami egy másféléves teljesen ingyenes képzésből áll. Ehhez 12 osztály szükséges, érettségi diplomával vagy anélkül, és másfél év után oklevelet szereznek azok a felnőttek, akik át szeretnék képezni magukat. Minden jelentkezőt szívesen várnak.

Horváth Enikő

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: en / Kedd, 2010. július 20., 16.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem tudom mit higyjek, de azt tudom, hogy sok helyutt tenyleg nem segitett az RMDSZ. Iskolakat vontak ossze, magyar osztalyokat szuntettek meg es csak aszisztaltak hozza
Hozzászólt: Borsos Laci / Csütörtök, 2010. június 24., 10.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Misi és Mindenki! Az RMDSZ és a Kisebbségi Államtitkárság utolsó percig támogatta a harmadik osztály létrehozását. Sajnos a szülők határozatlansága az iskola vezetőségét visszalépésre kényszerítette, akkor amikor már csak 1 aláíráson mulott a dolog! Beszélj a szülőkkel!
Laci
Hozzászólt: misi / Szerda, 2010. június 23., 21.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hol van az RMDSZ?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'