MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.40

Nagyenyedi diákokat is díjaztak a Magyar Tudományos Akadémián

A díjazottak Bethlen Gábor fejedelem szobra előtt
A díjazottak Bethlen Gábor fejedelem szobra előtt
A Természet Világa ismeretterjesztő folyóirat 1991-ben indította el azt a pályázatot, amelyre azóta minden évben sok száz középiskolás diák küldi be tudománynépszerűsítő cikkét. A pályázat megálmodója a lap főszerkesztője, Staar Gyula volt, akinek sikerült megnyernie számos neves tudós támogatását. 


Köztük Simonyi Károly mérnök-fizikust és Vekerdi Lászlót, a szerény, de nagy tudású polihisztort. Azóta sajnos mindketten eltávoztak közülünk, Vekerdi László ez év elején. Az első sikeres pályázatok kapcsán 1994-ben ő a következőket nyilatkozta: „A Lap gazdag és reményt keltő újítására a Diákmelléklet... Az írások többsége, s igencsak legjava a város vagy az iskola egy-egy nagy tanáráról-tudósáról szól, vagy az iskola, a város, a környék valamilyen kincséről vagy jellegzetességéről. A diákok, s nyilván a tanácsadó tanáraik is, jól ismerik a terepet, amely az életkor adottságainak leginkább megfelel, s ahol az ifjú írók felnőtt kollégáikkal minden tekintetben egyenrangúként és egyforma eséllyel indulhatnak: épp ezért is illik annyira szervesen a Lapba a Diákmelléklet, s nem szorul valamiféle ifjúsági gettóba. De túl ezen, jelzik tán az írások általában a mentalitás változását; a helyi és a kézzelfogható megbecsülésének a növekedését, helykeresésünk kezdeteit, magunkra-találásunkat bármiféle bezárkózás nélkül...” A Diákmellékletben havonta közlik a szakértőkből álló bizottságok által kiválasztott tanulmányokat, a legjobbakat pedig ünnepélyes keretek közt díjazzák. 

A XIX. Természet-Tudomány Diákpályázat nyerteseinek díjátadó ünnepséget 2010. március 6-án tartották meg a Magyar Tudományos Akadémia II. emeleti Nagytermében. Kilenc kategóriában lehetett benevezni (részletek a www.termeszetvilaga.hu honlapon). Ezúttal is számos határon túli diák szorgoskodott és büszkék lehetünk arra, hogy kis tudósaink becsületesen megállták helyüket. A legtöbb díjat, hatot, a vajdasági diákok vihették haza, mindannyian a Zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban tanulnak. Második helyen végeztek a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai, akik két kategóriában versenyeztek. Az Önálló kutatások, elméleti összegzések kategóriában Boşca Xenia Egészséges táplálkozás című dolgozatával, illetve Székely Krisztina Az Erdélyi-Szigethegység orchideáival harmadik díjasok lettek. A Természettudományos múltunk felkutatása kategóriában Avram Melinda Fenichel Sámuel kevésbé ismert romániai kutatómunkája című dolgozata harmadik díjas, Sipos Ágnes Népi gyógymódok és babonák Magyarlapádon tanulmánya pedig különdíjas lett. Az erdélyiek közül jól szerepeltek még a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola diákjai, akik három, illetve két díjat hozhattak haza. Meghitt és ünnepélyes volt a díjátadás. Akik részt vettek, elégedetten könyvelhették el, hogy a magyar diákok közt még mindig vannak olyanok, akik komolyan érdeklődnek a természettudományok iránt.

Dvorácsek Ágoston

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'