JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 03.30

Örökségünk őrei – Az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház

A Munteanu Tibor történelemtanár által vezetett VII. B. csapat: (balról jobbra) Kurjatkó Dóra Rebeka, Kecskés Lóránt, Be
A Munteanu Tibor történelemtanár által vezetett VII. B. csapat: (balról jobbra) Kurjatkó Dóra Rebeka, Kecskés Lóránt, Be

A Csiky Gergely Főgimnázium csapatai aradi műemlékeket fogadtak örökbe a szórvány cselekvési terv részét képezőÖrökségünk őreiprogram keretén belül. 

A program kezdeményezője és fő támogatója Winkler Gyula EP-képviselő brüsszeli látogatást ajánlott fel fődíjként a győztes diákoknak. Hogy ki lesz az a 15 diák, aki Brüsszelbe utazik, az február 28-án derül ki.

Az Örökségünk őrei program keretén belül a VII. B. gimnazistái az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházat fogadták örökbe. A program lényege, hogy az örökbefogadott műemléképületet a csapattagok minél jobban megismerjék és népszerűsítsék. Íme pár érdekes információ amit összegyűjtöttek és szeretnének Önökkel is megosztani.

A színház története:

1868-ban a város vezetősége eldöntötte, hogy új városházát és új színházat épít. Atzél Péter polgármester vezetésével a városi tanács megszavazta bankkölcsönök felvételét. A két épület közül először a színház tervének megvalósításához kezdtek hozzá 1871-ben, Czigler Antal aradi építész és fia Győző,valamint a pesti Skalnitzky Antal építész tervei alapján. Az épület három év alatt, 1873-ban készült el, eredetileg 1200 néző befogadására volt alkalmas. 1874-ben avatták fel nagy ünnepség keretében, Ferenc Józsefcsászár jelenlétében a háromszintes épületet. Akkor a bejárata a Fehér Kereszt Szálló felől nyílott (tehát nem a Főtér felőli oldalon, mint ma), homlokzata klasszicista elemekben volt gazdag, belsejét neobarokk díszítőelemek jellemezték. A mennyezetképeket Lotz Károly kartonjai alapján Györgyössy Rudolf aradi tanító és festő készítette el. Az épület 1883-ban leégett, újjáépítésével Halmay Andor aradi műépítészt bízták meg. A megújult színház 1885.október 1-jén Csiky Gergelyegy darabjának bemutatásával nyílt meg. A belső díszítéseket Tóth András épületszobrász (Tóth Árpád költő édesapja) készítette.

1913-ig, a Kultúrpalota felépüléséig a színház első emelete adott otthont a 48-as Ereklyemúzeumnak is.

Az épület 1955-ben ismét leégett, négy évig tartó újjáépítése során belső terét teljesen átalakították, de külsejét is jelentősen módosították. Főbejáratát ekkor helyezték át a Főtér felőli oldalra, főtéri homlokzatát megmagasították, Miloş Cristea tervei alapján. 1959-ben készült el az aradi szobrászok (Valeriu Brudaşcu, Ioan Tolan és Emil Vitroel) domborműveivel díszített homlokzata. 1960-ban, a megnyitáskor Románia legmodernebb színházépülete volt. A nézőtéri férőhelyek számát ekkor jelentősen csökkentették (562 férőhely), viszont kialakítottak egy stúdiótermet az emeleti szinten (120 férőhely).   

        

Arad színészete:

Az aradi színtársulatokban megfordult a színjátszás több kiváló személyisége. 1902–1919 között nemzeti színház rangja volt.  A magyar színház sikereihez az élvonalbeli fővárosi színészek folyamatos vendégjátéka is hozzájárult (Jászai Mari, Márkus Emília, Fedák Sári stb). 1891 februárjában a Kölcsey Egyesület meghívására Jókai Mór érkezett a városba. Egyik este Az aranyembert, másnap az író novellájából készült operettet, A cigánybárót játszották. Jókait az est végén ezüstkoszorúval tisztelték meg. Csiky Gergely minden művét nagy érdeklődés kísérte. Zsúfolt házak előtt játszották. A zenei tagozat, a szokványos operettműsor mellett operaelőadásokra is vállalkozott. A színvonalára jellemző, hogy a Budapesti Vígszínház megnyitásakor az igazgató az aradi prózai együttes néhány tagját Budapestre szerződtette. A városból indult el a magyar színjátszás sok kiváló művésze: Helvey Laura, Mihályfi Károly, Gál Gyula,Urai Tivadar, Medgyaszay Vilma, Rajnai Gábor, Jávor Pál, Inke László. A helyi, hazai és külföldi társulatok igen sok, nagyszerű darabot játszottak e színpadon. A magyar társulathoz 1945-ben román tagozatot csatoltak. 1948-ban jött létre az Állami Színház, és 1949-ben megszüntették a magyar tagozatot. 1967 óta a színház egyik kistermében stúdiószínpad is működik.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'