MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 09.27

Versek versenye Nagyenyeden

Idén a Bethlen Gábor Kollégiumban került sor március 31-én két verseny megyei szakaszára: a Kányádi Sándor országos szavalóversényre és a Vidám Versek Versmondó Versényre.

Immár egy évtizede indult Varsolcon az első, Kányádi Sándor születésnapján szervezett szavalóverseny. Kezdetben csak a helybeli gyerekek mutatták meg tehetségüket, majd a Kraszna- és Berettyó-menti falvak tanulói is részt vettek a vetélkedőn. Később már külföldi versenyzők is bekapcsolódtak a vetélkedőbe, óvodás kortól középiskolás korig.

A Kányádi Sándor országos szavalóversenyen, a versenyzők két kategóriában mérhetik össze tehetségüket: I–II. osztály, valamint III–IV. osztály.

A rendezvény céljai: magyar gyermekek személyiségének formálása és fejlesztése, valamint a kulturális élet felkarolása és támogatása olyan célként fogalmázódik meg, amelyre a mai körülmények között szükség van, továbbá a szép magyar beszéd, irodalmi nyelvezet használata, az anyanyelv iránti szeretet, ragaszkodás és tisztelet kialakítása és elmélyítése, a magyar költők műveinek a megismertetése, sikerélmény biztosítása.

A megyei szakasz nyertesei részt vehetnek a varsolci országos szavalóversenyen. Megyénként 2 tanuló, egy tanuló az I–II. osztályból és egy a III–IV. osztályból. Az országos vetélkedő időpontja: 2010. május 8–9., a verseny színhelye a varsolci kultúrház.

A Vidám Versek Versmondó Versenye a vidám magyar gyermekversek előadását foglalja magába. Egyéni verseny I–IV. osztályosoknak. Az országos döntő 2010. április végén lesz Szatmárnémetiben.

A Kányádi Sándor-szavalóverseny megyei szakasz győztesei: az I–II. kategóriából Zudor Mezei Mátyás (II. osztály, Nagyenyed), a III–IV. kategóriából Katona Kinga Andrea (IV. osztály, Nagyenyed), felkészitő Tomai Gyöngyi tanítónő.

A Vidám Versek Versmondó Verseny győztesei az I–II. kategóriából Mályai Varga Villő (I. osztály, Bethlenszentmiklós) felkészítő Gombóc Anna tanítónő. A III–IV. kategóriából Farkas Katalin (IV. osztály, Nagyenyed), felkészítő Tomai Gyöngyi tanítónő.

A versenyek zsűrije: Turzai Melánia, Fodor Katalin és Lázár Emőke volt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'