Fölszálott a páva

Péntek, 2018. november 16., 06.09
Fotó: eit.europa.eu
A Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, a CLIMATE KIC-klímainnovációs program romániai hivatalos partnere, budapesti tanulmányutat szervez november 26–28. között. »

Fotó: retim.ro
2018 őszétől nem lesz többet lomtalanítás Temesváron, abban az értelemben, ahogy azt az előző években megszoktuk. »

A Prezídium mellől ft. Hiticaş Macedon plébános (balról) adott hangot Reményik Sándor Ige című költeményének
Kedden 17 órától a lippai Hildegardis Ház nagytermében tartotta novemberi ülését a helybeli Degré Alajos Olvasókör. »

Bemutatták a centenáriumi szoborcsoport makettjeit
Csütörtökön az Aradi Városházán bemutatták a Sabin Drăgoi Művészeti Gimnázium diákjai készítette, a Nagy Egyesülést jelképező Arad 1918 nevet viselő szoborcsoport makettjeit. »

Vért adtak a csendőrök!
Az Arad Megyei Vérközpont felhívására válaszolva, november 14-én a kora reggeli órákban csendőrök jelentkeztek véradásra. »

A művésznő három tanítványával
Rendhagyó eseményre invitált meg a napokban Patricia Iusztin festőművész, akinek munkáit a temesvári magyar képzőművészek közös tárlatain ismerhették meg olvasóink. »

Otthon szavainkban, otthon dalainkban
Déván november 16-án, pénteken délben 13 órakor kerül sor a Magyar Szórvány napjának megünneplésére. »

(illusztráció, radioiasi.ro)
Egy olyan együttműködési egyezményt írt alá a Román Közúti Rendőrség az Országos Útügyi Társasággal (CNAIR), amely szerint 2019-ben országszerte 38 megyében 74 fix telepítésű sebességmérőt helyeznének el (köznyelven traffipax-ként ismert műszer). »

(Radar Arad), 10 (newsar.ro)
D.T. nevű aradi a lakosság segítségét kéri: szerdán éjfél körül egy szürke BMW három, szabályosan leparkolt autónak ment neki a Banu Mărăcine utcában, komoly károkat okozva, majd elhajtott a helyszínről. »

Lélekbeli találkozás Sütő Andrással
A lélek mélyén élő erdélyi magyar voltunkkal való találkozás, őszinte és kíméletlen szembesülés, feloldozás és megbékélés élményét élhettük át november 13-án a dévai magyar oktatási központban a Sütő András gondolatait életre keltő előadás során. »

Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító!
Minden évben november 18-án tartják az Európai Antibiotikum Napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezésére – tájékoztat közleményben az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). »

Mély vízbe dobják a fiatalokat
Több fiatal játékossal lép majd pályára, új támogatót szerzett az FC UTA, illetve még két játékostól vált meg a csapat – így lehetne jellemezni röviden a csütörtöki sajtótájékoztatót, melyet Codru Grădinariu és Ionuț Popa tartott a klub székhelyénél »

Német befektetés Piskin
Beindul a német Bosch konszern befektetése a Hunyad megyei Piskin, jelentette be Emil Rîşteiu, a város polgármestere. A német konszern teljesen új termelőüzemet épít fel 125 millió lejes befektetéssel, ami 7-800 munkahelyet teremt. »

Arany és Petőfi nyelvét meg kell őrizni
A Csiky Gergely Főgimnázium és a Szabadság-szobor Egyesület közös szervezésében harmadik alkalommal ünnepelték nyelvi vetélkedővel november 13-án a magyar nyelv napját. »

Costel Avram megyemenedzser, Mircea Bobora tanácselnök és Dan Daniel, a megyei tanács főtitkára (balról jobbra) az EU-s pályázatokat ismertető sajtóértekezleten
13 EU-s pályázatot adott le a Hunyad Megyei Tanács 2017-ben és 2018-ban, összesen közel 472 millió lej értékben, jelentette be a sajtónak Mircea Bobora, a megyei tanács elnöke. »

Figyelmeztet a szakszervezet: péntektől fűtés nélkül maradhatunk
Az igazi tél beálltának küszöbén, a Termoelectrica Szakszervezet vezetői arra figyelmeztetnek, hogy ha a város melletti CET Arad (SA) nem törleszti a földgázt szállító C-Gaz &Energy Distribuție céggel szembeni adósságait, leállítják a központi fűtést. »

Istennel az emberekért
E hét elején a dévai református templomban került sor a Hunyadi egyházmegye újonnan megválasztott tisztségviselőinek beiktatására, eskütételére. »

Elhunyt Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspöke
Az Erdélyi Református Egyházkerület szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy 2018. november 13-án D. dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspöke hirtelen elhunyt. »

Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében konferenciája
A Kisebbségi Jogvédő Intézet a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezi évzáró őszi konferenciáját, melyre partnereink mellett neves szaktekintélyeket is meghívtunk. A rendezvényre november 22–23-án kerül sor. »

(Aradi Helyi Rendőrség, Facebook)
Egyre több a szemtelenül parkoló sofőr városunkban – nem számít, hogy kapubejáratot állnak el, ott a tiltó tábla vagy a kötelező jobbra menő sávon hagyják autóikat. »

Hamis 50 eurós bankjegy  Rendőrségi felvétel
Szerdán reggel öt temesvári férfi lakásán tartottak házkutatást a készenléti rendőrök, ahol összesen 3500 eurót találtak hamis 50 eurós bankjegyek formájában. »

Korszerűsítik az Arad Megyei Katasztrófavédelem flottáját
Több, mint 1,1 millió euróba kerülő felszereléssel korszerűsíti az Arad Megyei Tanács a megyei katasztrófavédelmet (ISU), minekutána elfogadták a Cross border network (határon átnyúló) uniós finanszírozású pályázatot. »

Bosszúból festékkel leöntötték a rendőr személygépkocsiját
Egy 18 éves nagylaki fiatal szeptemberben két utca kereszteződésében nem adott elsőbbséget vezetés közben, a forgalmi rendőrök nyakon csípték és a KRESZ-törvényei szerint bevonták a jogosítványát és megbírságolták. »

Testőrtoborzás cserkészmódra
Töklámpásfaragásra és meseerdős kalandra hívták a kiscserkészjelölteket és csapattársaikat az idei őszi toborzón az 55-ös Számú Kőműves Kelemen Cserkészcsapat frissen végzett őrsvezetői. »

A Romániai Fotóművészek Egyesülete (AAFR) dicséretben részesített a németországi Retter Silvana – Anyaföld című alkotását
November 16-án, pénteken 18 órakor nyílik az idei Ars Fotografica Arad – 2018 Nemzetközi Fotószalon pályamunkáiból válogatott kiállítás az Atrium Mall bevásárlóközpont kiállítótermében. »

GEANIN B. őszi divatkreációi, előtérben a divattervező hölgy
Bor és divat címmel rendhagyó divatbemutatót láthattunk hétfőn este a temesvári De Savoya borpincében. GEANIN B. divattervező legújabb kreációinak bemutatója a november 16-án, pénteken kezdődő 5. ROVINHUD Borszalon bevezető eseménye. »

Frenák Pál és az M Studio előadása: TO_R
Az idei évad legelső vendégjátékaként a sepsiszentgyörgyi M Studio művészei országos turnéjuk lezárásaként Temesvárra érkeznek, hogy második alkalommal is elhozzák városunkba a nemzetközileg elismert Frenák Pál koreográfus által megálmodott előadást. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'