Hétfõ, 2017. április 24., 04.34

Jelenidő

Haász Tibor és csapata fokozott gondot fordít a község négy településének arányos fejlesztésére
Vasárnap, 2017. április 23., 20.00 (0 hozzászólás)
Haász Tiborral, a Simonyifalvát, Vadászt és Bélzerindet is magába foglaló Tőzmiske község polgármesterével az idei költségvetés tudatában tekintünk vissza ez elmúlt évi adminisztratív tevékenységre, illetve az idei terveket, elképzeléseket vesszük számba. »

Vasárnap, 2017. április 23., 18.21 (0 hozzászólás)
Április 26-án, szerdán 17 órától a lippai Hildegardis ház tárgyalótermében tartja e havi ülését a helybeli Degré Alajos Olvasókör. »

A zászlót a Szabadság-szobor előtt is kifeszítették
Vasárnap, 2017. április 23., 17.46 (0 hozzászólás)
Aradra is elérkezett az a 10,50 m hosszúságú és 7 m szélességű EU-s zászló, mellyel az európai értékeket, azok megőrzését és ápolását hirdetik az ország több megyéjében. »

Fotó: chinasmartexpo.com
Vasárnap, 2017. április 23., 17.38 (0 hozzászólás)
2017. május 31. és június 2. között hetedik alkalommal szervezik meg Budapesten a China Smart Expo 2017 elnevezésű háromnapos kiállítást, vásár- és konferencia programsorozatot. »

Bognár Levente és Siska-Szabó Hajnalka koszorúzás közben
Vasárnap, 2017. április 23., 17.37 (0 hozzászólás)
A hétvégén tartották a szlovéniai magyarok központi településének tartott Lendván a Zala György-emléknapot, melyen Arad is képviseltetett. »

Nehéz elképzelni, hogyan is fértek ennyien fel a kamionba
Vasárnap, 2017. április 23., 16.36 (0 hozzászólás)
Száztizenegy! Ennyi migráns volt összezsúfolva egyetlen kamion rakterében, melyet a Nagylak II – Csanádpalota autópálya-határátkelőnél tartóztattak fel a román határrendőrök. »

Nosztalgiák
Vasárnap, 2017. április 23., 15.59 (0 hozzászólás)
A dévai Forma Galéria ritkán kényezteti szobrászati kiállítással a helyi érdeklődőket, Gyarmathy János marosvásárhelyi képzőművész tárlatához hasonlót pedig még sohasem láttak e falak – fogalmazott Torino Bocaniciu, a dévai képzőművészek egyesületének vezetője, házigazdaként köszöntve marosvásárhelyi művésztársát. »

(Fotó: ISU)
Vasárnap, 2017. április 23., 15.43 (0 hozzászólás)
Tragikusan végződött a hétvégén a hazai alpinizmus két csodagyerekének retyezáti túrázása. »

Fotó: A. Panduru
Vasárnap, 2017. április 23., 14.56 (0 hozzászólás)
A vásáros bódék helyét veterán csodaautók foglalták el április 22-én, szombaton a temesvári Opera téren. Több mint 40 példásan karbantartott, csillogó-villogó veterán autót láthattak itt az érdeklődők, a Retromobil Club szervezésében. »

Vetési László Petrozsényban
Vasárnap, 2017. április 23., 14.47 (0 hozzászólás)
A petrozsényi magyar estek keretében „Kétezer év kereszténység – együtt és külön” címmel tart előadást Vetési László református lelkipásztor, egyházkerületi szórványelőadó április 27-én, csütörtökön 18.30 órától a petrozsényi Caritas ház nagytermében. »

„Úgy érzem, hogy semmi sem hullott az ölembe véletlenül” (1.)
Szombat, 2017. április 22., 10.00 (0 hozzászólás)
– Mi a magyarázata annak, hogy az ország sokadik kormánya megtartott téged a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkári posztján? »

A prezídiumból Juga Tibor, a Kolozsvári Ügyvezető Elnökség munkatársa (balról) a zilahi kongresszus előkészületeit ismertette
Péntek, 2017. április 21., 17.00 (0 hozzászólás)
Ahogyan azt előzetesen meghirdettük, csütörtökön délután a Jelen Ház nagytermében tartotta rendkívüli ülését az RMDSZ Arad Megyei Szervezete mellett működő Megyei Küldöttek Tanácsa. Az egybegyűlteket a prezídiumból Hadnagy Dénes MKT-elnök köszöntötte, aki bemutatta az asztalnál vele és ifj. Zágoni Szabó András alelnökkel helyet foglaló Juga Tibort, az RMDSZ Kolozsvári Ügyvezető Elnökségének a munkatársát. »

Százötven munkahely Vajdahunyadon
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Az autóalkatrészeket gyártó Dräxlmaier cég vajdahunyadi kirendeltsége 150 szabad állást hirdetett meg. A helyi polgármesteri hivatal közleménye szerint a cég képviselői a napokban egyeztettek a városvezetőséggel a vajdahunyadi gyár fejlesztését illetően.  »

Paul Brummal brit nagykövet részvételével (jobbról) felavatják a Brit–Román Kereskedelmi Kamara (BRCC) temesvári irodáját
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete jelenlétében nyílt meg csütörtök este Temesváron a Brit–Román Kereskedelmi Kamara második területi irodája. Ez alkalommal együttműködési szerződést is kötött egymással a Brit–Román Kereskedelmi Kamara (BRCC) és a Temes megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (CCIAT). »

Takács Mihály-kiállítás és -albumbemutató a megyei tanács székházában
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Kulturális és közigazgatási rendezvényekkel ünnepelte ezen a héten fennállásának 25. éves évfordulóját az Arad Megyei Tanács. A ligeti tó szomszédságában fekvő épületben működő intézmény előcsarnokában és folyosóin ez alkalomból kettős kiállítást szerveztek. »

Az erdészeti igazgatóság megköszöni a segítséget
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Mintegy 410 000 facsemetét sikerült elültetni az idei év tavaszi fásítási programjának keretén belül, tudtuk meg az Arad Megyei Erdészeti Igazgatóságtól. A faültetésekben aktív szerepet vállaltak Arad, Berzova, Buttyin, Kápolnás, Keszinc, Konop, Dézna, Honctő, Lippa, Menyháza és Borossebes települések önkéntesei, különösen a diákok. »

Sebastian Bulumac az állatvédelmi törvény megszegését sérelmezi
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
Óriási felháborodást váltott ki a civil szférában a húsvéti vásár alkalmából a Városháza elé kihelyezett, majd a kóbor kutyák által halálra kínzott nyulak ügye. Internetes felületen egyszerű polgárok, de állatvédők is hangot adtak elégedetlenségeiknek, de az első konkrét lépést a civil kezdeményezéseiről (is) ismert Sebastian Bulumac (volt aradi polgármesterjelölt) tette meg. »

Fotó: ziuadevest.ro
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
A rendszerváltás egyik „vívmánya”, hogy az utóbbi 25 évben szinte valamennyi nyilvános illemhely bezárt Temesváron. Ezekre a létesítményekre elsősorban a történelmi belvárosban lenne nagy szükség, hiszen egyre több a turista a Bánság fővárosában, és közeledik a 2021-es esztendő, amikor Európa Kulturális Fővárosa lesz Temesvár. »

Ideiglenes megoldás az utcák takarítására
Péntek, 2017. április 21., 04.00 (0 hozzászólás)
A versenytárgyalások végéig az aradi önkormányzat a hozzá tartozó Településgazdálkodási Vállalatot (GCA) bízta meg az utcák takarításával. A kijelentés a csütörtöki városi tanácsülésen hangzott el Gheorghe Falcă polgármester szájából, aki szerint várhatóan jövő hétre megoldódik a probléma. »

A temesi és vajdasági kamarai elnökök aláírják az együttműködési szerződést
Csütörtök, 2017. április 20., 17.00 (0 hozzászólás)
Csütörtökön együttműködési szerződést kötött egymással a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara, valamint az újvidéki székhelyű Vajdasági Kereskedelmi és Iparkamara. A keretszerződést Florica Chiriță temesi kamarai igazgató és Boško Vučurević vajdasági kamarai elnök látták el kézjegyükkel, a sajtó képviselői jelenlétében. »

„Maradjatok meg becsületesnek és magyarnak!”
Csütörtök, 2017. április 20., 16.00 (0 hozzászólás)
Suhogó csipkeszoknyák, göndör fürtök, tűsarkúk, csokornyakkendők és frissen vasalt fehér ingek villantak fel az aradi nagyszínház előcsarnokában szerdán délután 6 óra körül. Maturandus 2017 lebegett a levegőben – a Csiky Gergely Főgimnázium végzős diákjainak a szalagavató ünnepsége zajlott telt ház előtt. »

Fotó: tion.ro
Csütörtök, 2017. április 20., 15.00 (0 hozzászólás)
A könyv napja tiszteletére április 23–25. között az olvasás szerelmesei ingyen utazhatnak a temesvári közszállítási eszközökön! Ennek egyetlen feltétele van: ha olvasás közben érik őket tetten az ellenőrök. A könyvbarátok olvasói kitűzőt is kapnak a Nyílt kártyákkal és a Youth Creativity civilszervezetek önkénteseitől, ami az utazási kedvezményt biztosítja a számukra. »

Élvonalban a helyesírási versenyen
Csütörtök, 2017. április 20., 10.00 (0 hozzászólás)
Első díjjal tért haza a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum nyolcadikos diákja a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos döntőjéről.  »

Újabb kanyarós csecsemő halt meg
Csütörtök, 2017. április 20., 04.00 (0 hozzászólás)
Újabb, néhány hónapos, kanyarós csecsemő halt meg a temesvári Louis Ţurcanu Gyermekkórházban, olvasható a Mediafax hírügynökségen. A kisgyermek egy kanyaró okozta tüdőgyulladás miatt hunyt el az orvosok szerint, Romániában ez a 22. kanyarós elhalálozási eset. A temesvári orvosok szerint a kisgyermek nem volt beoltva kanyaró ellen. »

Jótékonysági rendezvény a petrozsényi kápolnáért
Csütörtök, 2017. április 20., 04.00 (0 hozzászólás)
Vasárnap, április 23-án, délelőtt 10 órakor szentmisével és jótékonysági rendezvénnyel indítják a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekotthon kápolnájának felújítását. A mallersdorfi nővérek által alapított zárdaépületet a dévai Szent Ferenc Alapítvány hozta rendbe, otthont és tanulási lehetőséget teremtve a vidék szegény sorsú gyermekei számára. »

Szórakoztatás vs. állatkínzás
Csütörtök, 2017. április 20., 04.00 (0 hozzászólás)
Ahogy azt még a húsvéti ünnepek előtt sokan megjósolták, az aradi Városháza elé egy fakarámba kihelyezett tapsifülesek nem élték túl az ünnepeket. Legalábbis nem mindegyik volt ilyen szerencsés. »

Kínai és cseh elektromos buszokat teszteltek Temesváron
Szerda, 2017. április 19., 16.00 (0 hozzászólás)
A Temesvári Közszállítási Vállalat (RATT) uniós forrásokból szerette volna fejleszteni a város trolibuszhálózatát a következő években. A polgármester azonban újabb trolibuszvonalak kiépítése helyett elektromos buszokat vásárolna. »

Húsvéti eledelek megszentelése Pécskán
Szerda, 2017. április 19., 04.00 (0 hozzászólás)
Népviseletbe öltözve vonult be a húsvétvasárnap délelőtti ünnepi szentmisére a pécskai római katolikus templomba a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) Aranykalász Néptánccsoportjának és a Búzavirág Néptáncegyüttesnek 13 tagja, kezükben az ünnepi asztalra kerülő ételeket tartalmazó kosarakkal. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.hirtv.hu