JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 08.28

22 év után elkészült a dévai színház

Több mint két évtizedes renoválás után végre elkészült a dévai színház. Az 1910-ben, szecessziós stílusban épült színházépületnél még a rendszerváltás előtt, 1988-ban kezdődött el a felújítás, amely sokáig úgy nézett ki, hogy soha sem ér véget. 

Mégis elkészült, s pénteken délután nagyméretű ünnepi programmal avatják fel a drámai színházról művészi színházra átkeresztelt intézmény épületét.

 

Kalandos felújítás

A 21 évvel ezelőtti rendszerváltáskor a színházépület renoválása már jó másfél éve megkezdődött. Az új rendszer azonban nem kedvezett számára: a kilencvenes években több nekifutás történt a korszerűsítés befejezésére, de valamennyi félbeszakadt. Egy-egy lendület után éveken keresztül semmilyen munka sem történt, s a helyzet az ezredforduló utáni első években is folytatódott. A politikai cirkusz sem maradt el, 2004 előtt Mircia Muntean, Déva liberális polgármestere folyton azt reklamálta, hogy a színház kerüljön vissza a város kötelékébe az akkor PSD-irányítású megyétől, mivel előadásai a dévai lakosoknak szólnak, nem a megye többi településén élőknek. 2005-ben teljesült Muntean vágya, s az immár liberális vezetésű megyei tanács átadta a színházat a városnak. S végre jó idők ígérkeztek. Turi Zoltán lett az igazgató, aki fellendítette a színtársulatot. Az ő elképzelése szerint vált drámai színházzá az addigi revüszínház, profi színészeket hozott Dévára, kapcsolatba lépett neves romániai színházakkal, több színvonalas színdarabot mutattak be. Nem a színházépületben, hanem más termekben – főleg a városi művelődési központban. 2006-ra Turi Zoltán azt is elérte, hogy elkészült a színház külseje, s már csak a belső tér maradt hátra. Az ígéretes időszak 2007-ben ért véget, amikor komoly nézeteltérés merült fel az igazgató és a városvezetés között a további felújítás előbbi által túl magasnak tekintett összege miatt. Emiatt a tehetséges fiatal magyar igazgató lemondott, s elundorodva az itteni viszonyoktól kivándorolt Kanadába. A színház élére pedig – botrányos „versenyvizsga” nyomán – Nicodim Ungureanu került. Akinek kétéves igazgatósága alatt az égvilágon semmilyen előrelépés nem történt a színházépület felújításánál, viszont állandókká váltak a botrányok. A színészek nem tűrték Ungureanu diktatórikus és inkompetens módszereit, s a szaftos botrányok egymást követték.

A helyzet annyira elfajult, hogy már a városvezetés sem tudott mit kezdeni vele, sőt anyagi forrásai sem voltak az épület befejezésére, ezért 2009-ben, szintén Mircia Muntean kezdeményezésére az önkormányzat visszadobta a színházat a megyei tanácsnak. A jobb anyagi helyzetben lévő megye, pedig újrakezdte az évek óta szünetelő renoválási munkát. Még a 2006 óta készen lévő külső részt is átfestették, s kétmillió eurós beruházással végre befejezték a színház teljes felújítását.

Hogy pontosan mennyibe került a 22 éves renoválás, azt kevesen tudnák megmondani. A szóbeszéd szerint olyan 80 millió lej körüli összeget emésztett fel, amiből akár több színházat lehetett volna felépíteni a nullától kezdve. Mindenesetre, ha a DNA alaposan utána nézne az ügynek, bizonyára érdekes dolgokra bukkanna.

 

Megadják a módját az avatónak

Mircea Moloţ, a Hunyad megyei tanács elnökének elképzelése szerint nagy méretű ünnepséggel avatják fel péntek délután a színházat. Végül is 22 év után először nyílik meg a nagyközösség előtt az intézmény. 400 férőhelyes, a világítás és a hangfelszerelések a legkorszerűbbek. Az előtér kiállításokra is alkalmas.

Az avatóünnepség délután fél hattól kezdődik, amikor a városháza és a vármegyeháza közötti sétálóutcán – melynek közepén áll a felújított színház – a franciaországi Besançonból érkező zsonglőrök mutatják be bűvészmutatványaikat. Mellettük néhány helyi művész élő szobrot áll, míg a Peneş Curcanul fanfár az élőzenét biztosítja. Közben a színház előcsarnokában festészeti és Popa’s karikatúra-kiállítás nyílik meg. A bukaresti konzervatórium kórusa karácsonyi dalokkal lép fel, majd este 7 órától, az ünnepség fénypontjaként a bukaresti Notara színtársulata lép fel a Ritmusok című darabbal. A fővárosiak szombaton és vasárnap is fellépnek, szintén este 7 órától.

 

Hol színház, hol társulat?!

Vendégek kell fellépjenek színdarabokkal, hiszen a dévai színház Turi idején még virágzó társulatából alig maradt valami. A nyáron, a nagy lefaragások idején a megyei tanács 77 embert menesztett a színtársulattól, s jelenleg csak 11-en maradtak (az adminisztratív személyzet nélkül). Takarékossági okokból. Nelu Ardelean, a színház jelenlegi igazgatója szerint 22 éven keresztül a 88 fős társulat bére havi 270 000 lejre rúgott.

Az anyagiak nyomása miatta, az immár korszerű épülettel rendelkező színház jövőre sem tervezi új színészek alkalmazását. Együttműködési szerződéseket kötnek azokkal, akik fellépnek, de nem alkalmazzák őket állandó jelleggel.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'