JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.32

A bérlakás szerződése „örökölhető”

Temes megye prefektusa mai sajtótájékoztatóján felhívta az érintettek figyelmét, hogy az állami lakások bérleti szerződéseit szabályozó 1996/114-es számú törvény értelmében a bérlő hozzátartozói jogosultak a bérleti szerződés meghosszabbítására.

Ezt annak kapcsán hozta szóba, hogy április első napjaiban egy temesvári nőt kilakoltattak abból a lakásból, amit édesapja bérlet az önkormányzattól. A férfi elhunyt, így a polgármesteri hivatalban úgy vették, hogy felszabadult a lakás, és azt ki lehet utalni más lakásigénylőnek. Az elhunyt lányának is arra a címre szólt az állandó lakhelye, így Ovidiu Drăgănescu kormánybiztos szerint maradhatott volna.

Ilyen esetben kérvényezni kell a szerződés átírását és meghosszabbítását – amire az örökös előjogot élvez –, amit az illető meg is tett. Háromszor is kérte ezt írásban, de a polgármesteri hivataltól választ sem kapott – tette hozzá a prefektus, aki szerint nem csak felületesség, a törvény nem ismerete húzódhat meg az ügy hátterében.

Ezt arra alapozza, hogy az önkormányzat szociális bizottságának határozata az azonnali kilakoltatásról (bírósági végrehajtás útján, ráadásul úgy, hogy az ingó javak megrongálásáért nem vállaltak felelősséget, azaz ki is dobálhatták a holmiját az utcára) és a polgármester jóváhagyása ugyanazon a napon született. Valakiknek nagyon sürgős lehetett, hiszen ilyen esetekben néhány napot igénybe vesz a jóváhagyás – mondta, hozzátéve, hogy a prefektúra kivizsgálást indít ebben, és az ehhez hasonló ügyekben, és ha kell megvétózza a polgármesteri rendelkezéseket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'