Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 09.43
Váratlan fordulatok tarkították a pereskedést

A bíróság pontot tett a Boncza-birtok ügyére

A bíróság pontot tett a Boncza-birtok ügyére
A bíróság pontot tett a Boncza-birtok ügyére

A bíróság minapi döntése értelmében ismét állami tulajdonba került a csucsai Boncza-birtok. A kastély körüli tulajdonjogi pert eléggé nehéz volt követni az utóbbi években, különböző fordulatokat hozott.

Magának a kastélynak a huszadik századi története sem volt egyszerű: a csucsai birtokot, amely egy időben Ady Endre és felesége, Boncza Berta, azaz Csinszka otthona volt, a költő halálát, majd a trianoni diktátumot követően az özvegy eladta Octavian Goga költő-politikusnak, néhai férje ismerősének. Goga özvegye, Veturia Goga – a kastélyban található gyűjtemény megmentése céljából – 1966-ban a román államnak adományozta a birtokot, azzal a kikötéssel, hogy Goga-emlékmúzeumot működtetnek benne.

Veturia testvérének leszármazottai, Florin és Radu Mureșan azonban 2005-ben visszaigényelték a birtokot. A bíróság először a Kolozs megyei önkormányzat javára döntött, a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék 2014-es döntése értelmében viszont a Kolozs Megyei Tanács elvesztette a birtok tulajdonjogát, amely így – mivel az adománylevelet semmissé nyilvánították – visszakerült a Goga-örökösökhöz. A tulajdonjog alapját egy nagyszebeni közjegyző által kiállított bizonylat jelentette, amelynek értelmében a telekkönyv Mureșanék kezére került.

A Kolozs Megyei Bíróság július 5-i jogerős döntése azonban semmissé tette az örökösödési bizonylatot, ezáltal a a Boncza-birtok, illetve a benne található múzeumi gyűjtemény tulajdonjoga visszaszállt a megyei tanácsra – számol be a legújabb, ezúttal véglegesnek tűnő fordulatról a Ziar de Cluj, amely közli a bírósági döntés indoklását is.

A birtok egyik melléképületében, az ún. Ady-házban 1967-ben nyílt meg az első Ady-emlékkiállítás. A tárlatot 2014 márciusában újították fel, a csucsai múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével, a Magyar Kormány támogatásával.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'