Csütörtök, 2018. december 13., 09.08
XII. Rózsák napja Csombordon

A bor városában a rózsa viszi a prímet

Rózsaszirmot szóró magyar fiatalok
Rózsaszirmot szóró magyar fiatalok

Szombaton egész napos gazdag programmal tartották meg Csombordon a tizenkettedik alkalommal megrendezett Rózsák napját.

A kívül állónak talán meglepő lehet, hogy a szőlészetéről és borászatáról nevezetes településen Rózsák napját tartanak, de egy kis dokumentáció alapján kiderül(het) az igazság.

Az történt ugyanis, hogy a szőlészek és borászok több nemzetségét kinevelő helyi mezőgazdasági líceumból – amely jelenleg az Alexandru Borza Mezőgazdasági Iskolacsoport nevet viseli – az utóbbi időben, az okok egészen bizonyosan sokrétűek, és magyarázatként számos szubjektív elem is felmerül, mind kevesebb hasonló szakember kerül ki. Így adódott, hogy helyi kezdeményezésre mind többen rózsát kezdtek termeszteni. Az üzlet beindult, és a közigazgatásilag a Bor városa büszke nevet viselő Nagyenyedhez tartozó településen immár a rózsa viszi a prímet.

A szombati eseménysorozat a Nagyenyedi Városháza elől indult, az útvonalat végig rózsaszirmok jelezték, a menet Csombordra érve helybeliekkel is bővült: mazsorettekkel, lovasokkal, lovas fogatokkal, traktorral, fúvós zenekarral és nem utolsósorban a kosarukból rózsaszirmokat szóró, helyi magyar népviseletbe öltözött fiúkkal és lányokkal, akik a „dolgos” hétköznapokon a Bethlen Gábor Kollégiumba járnak. És közben, bármerre néztünk, rózsacsokrokat láttunk: szélvédőkön, motorháztetőkön, kézben és lovakon.

A helyi Rózsák Barátai civilszervezet kezdeményezésre indult rendezvényt, amelyet előbb a nagyenyedi önkormányzat, majd Fehér Megyei Tanács is felkarolt – kissé rosszindulatúan azt is mondhatnánk, hogy jól felfogott politikai érdekből rátelepedtek arra – korábban a Kemény-kastély kertjében tartották, de mára annyira kiterebélyesedett, hogy a már említett iskolacsoport mögötti szép park sokkal tágasabb helyszínére volt szükség.

A menet megérkezése után hivatalosan is megkezdődött a szépen berendezett színpadon a hivatalos program, amelynek kezdetén nyilván nem hiányozhattak a politikusok, ám aztán átvették helyüket a különböző együttesek, és közben a nagyszámú érdeklődő közönség megcsodálhatta a kizárólag rózsákból készült virágkompozíciókat, válogathatott az ilyenkor megszokott kínálatból: volt lacikonyha, főtt kukorica, hűsítő, sör, bor, pálinka, voltak természetes gyógykészítmények, kozmetikumok, változatos méztermékek és magától értetődően rózsaszörpöt is lehetett kapni.

Az idei rendezvény sikeréhez gondos szervezésen kívül a kedvező időjárás is hathatósan hozzájárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'