MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 09.31

A Caminóra mennek – szeretettel a jövőért

(fotó: Buboi Popa Rareş)
(fotó: Buboi Popa Rareş)

Egy aradi fotós és craiovai kollégája nyakukba veszik a Caminót, és gyalog megtesznek 900 km-t, ezzel támogatva az Arad Megyei Kórház gyermekosztálya járványrészlegének a felújítását.

Az aradi Claudiu Negrea (23) és a craiovai Florin Ştefan (35) – mindketten rendezvényfotósok – két évvel ezelőtt ismerkedte meg, összehozta őket szakmájuk iránti szeretetük, alázatuk. Mindketten szeretik a szép dolgokat, a kedves, melegszívű és környezetükért tenni akaró embereket, így ismerkedtek meg Nyeki Popa Anamáriával, az aradi Önkéntesek Vára Egyesület vezetőjével, a Szeretettel a jövőért (Cu drag pentru viitor) elnevezésű kezdeményezés ötletgazdájával.

Claudiu Negrea a kezdetektől fotózza a kórház gyermekosztályának járványrészlegén végzett munkálatokat, eddig fotóival illusztrálva támogatta e nemes kezdeményezést.

„Szeretnénk minél hatékonyabban részt venni a kampányban, ezért eldöntöttük, hogy nyakunkba vesszük a Caminót, és miközben mi gyalogolunk, várjuk az SMS-eket az egyesület által működtetett 8847-es számra<<cu drag>> szöveggel, így minden egyes üzenettel 4 euróval tudják támogatni a projektet, és lelkesíteni bennünket a nagy úton” – mondta el az aradi fényképész.

A fotósok március 7-én terveznek elindulni a Caminóra.

***

 

A Szent Jakab-út (gyakran spanyol neve – Camino de Santiago – után El Caminó-nak is nevezik) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből – az ottani keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.

Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi. (Forrás: Wikipédia)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'