Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 04.52

A caracali tinigyilkosságok következményei

 
2019. augusztus 28., 16.56
Szerda

A keddi kormányülésen két fontos tervezet került napirendre, mindkettőt a caracali tinigyilkosság esetében történtekkel indokolja a kormány.

Az egyik elfogadott sürgősségi rendelet a mobiltelefonos feltöltőkártyákra vonatkozik: 2020. január elsejétől Romániában szigorúan csak a személyi igazolvány bemutatásával lehet mobiltelefonos pre-pay kártyát vásárolni. Nelu Barbu kormányszóvivő elmondta, a jogszabály a 112-es egységes segélyhívó szám felhasználóinak helymeghatározását megkönnyítő intézkedéscsomag része.

Aki jelenleg ilyen SIM-kártyával rendelkezik, annak legkésőbb 2020. szeptember elsejéig meg kell adnia a személyes adatait a szolgáltatónak – hangzott el az ülésen, ugyanis a mobilszolgáltatók a hatóságokkal karöltve tájékoztatási kampányt indítanak a szigorításokról. A kormányszóvivő biztosította a lakosságot, hogy a személyes adatokat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kezelik majd a szolgáltatók.

A másik szigorítás is a 112-es segélyhívószámhoz kötődik: a kormány 1000 lejről 5000 lejre növeli a 112-re érkező hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát. A bejelentést Viorica Dăncilă tette, aki arról is beszélt, hogy a kabinet első olvasatban tárgyalja a bűnözés visszaszorítását célzó intézkedésekről szóló tervezetet. Ennek értelmében minősített emberölés esetén 20 évre nő a kiróható szabadságvesztés alsó határa, míg a nemi erőszak bűntettéért 5 és 12 év közötti börtönbüntetés szabható ki. Ha az erőszak áldozata kiskorú, 7 és 15 közötti szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. A jogszabálytervezet szerint a rablás révén történő szabadságfosztás kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető, ha pedig az áldozat életét veszti, a kiszabható börtönbüntetés felső határa 18 évre nő – ismertette a kormányfő.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'