JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 03.45
Nemzeti összetartozás napja

A dévai gyerekek együtt énekeltek a Kárpát-medence magyarságával

A dévai gyerekek együtt énekeltek a Kárpát-medence magyarságával
A dévai gyerekek együtt énekeltek a Kárpát-medence magyarságával

A Duna Televízió közvetítésével a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei élőben kapcsolódhattak be a Magyar Nemzeti Összetartozás Napjának Kárpát-medencei szintű megünneplésébe. Kedden délben 12 órakor a dévai ferences templomban énekelte az alapítvány kórusa a 140 településen egy időben felcsendülő Kézfogás című dalt. Az élő közvetítést a világ minden táján követhették.

A mai napnak az az üzenete, hogy mi magyarok, bárhol is élnénk a világon, összetartozunk. Próbáljuk megőrizni identitásunkat, azok is, akik a trianoni szerződés aláírásakor a magyar államhatárokon kívül rekedtünk. Próbáljuk tudatosítani gyermekeinkben is, hogy fontos magyarságunk, anyanyelvünk, iskoláink, intézményeink, örökségünk megőrzése, továbbadása – fogalmazott Palkó Cecilia, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója, majd hozzátette: – Jólesett, hogy a magyar állam az összetartozás napjává tette ezt a napot, mert így mi is érezhetjük, hogy figyelnek ránk, hogy a nemzet részei vagyunk.

Az alapítvány gyermekei lelkesen kapcsolódtak be az élő közvetítéses éneklésbe. A ferences plébánia kántorának, az alapítvány gyermekzenekarának kíséretében, Kacsó Katalin vezetésével, teli torokból énekelték: Másik kézbe simul a  kezünk (...) Nézd a szemeimet, minden kiderül, kár mondani már.... – Nekem a dal refrénje tetszett a leginkább, hiszen így igaz, hogy a szem nem hazudik. Ha egymás szemébe nézünk, akkor pontosan érezzük, hogy mi van a társunk lelkében. Nagy örömmel énekeltem együtt a társaimmal ezen az alkalmon – mondta a tizenegyedikes Varga Mária Zita. László Sándort a dal címe ragadta meg: a Kézfogás már önmagában sokat elárul erről a dalról. Ha megfogjuk egymás kezét biztosan bátrabbak és erősebbek leszünk. 

– Érdekes volt, amikor a próbák alkalmával elmondtuk a gyermekeknek, hogy most más országban élőkkel együtt fognak majd énekelni a média hullámhosszán, rögtön megfogalmazták, hogy ők is sokfelől érkeztek az alapítványhoz, és milyen jó ez a sokszínűség, amelyben érezni lehet az együvé tartozást – mesélte a közös dalolás történetét Palkó Cecilia. A Kárpát-medence több helyszínét érintő élő közvetítés megszervezése természetesen nem volt egyszerű, de a dévai gyermekek örömmel vállalták a munkát, hogy jelezhessék: itt a dél-erdélyi szórványban is vagyunk, és nem engedjük el egymás kezét. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'