Szombat, 2018. december 15., 11.51

A dévai polgármesteri választás számokban

A dévai városháza. Ki költözik be november 5. után?
A dévai városháza. Ki költözik be november 5. után?

Vasárnap, november 5-én előrehozott polgármesteri választásra kerül sor Déván. A városvezetői tisztség idén áprilisban üresedett meg, amikor az igazságügy végleges ítélete rácsok mögé küldte a tavaly júniusban a PSRO színeiben megválasztott Mircia Munteant.

A novemberi választáson végül 9 jelölt indul, miután Ioan Brânduşe (román szocialista párt) és Vasile Iovan (PMP) az utolsó pillanatban szállt harcba. Petru Mărginean (PSD), Florin Oancea (PNL), Lucian Davidoni (USR), Ovidiu Popa (ALDE), illetve a függetlenként induló Marius Blendea, Eduard Cristoi és Velu Căluşer már korábban jelezték szándékukat.

Déván 59 351 szavazásra jogosult helyi lakos szerepel a választási névjegyzékben, ami meglehetősen nagy szám, tekintettel arra, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint a város összlakossága, épp, hogy meghaladja a 60 000-t, kiskorúakkal együtt. Az uniós szabályoknak megfelelően a helyi lakosokon kívül 208 külföldi is szavazhat, vagyis más EU-s tagállamok állampolgárai, akik tartósan Déván élnek.

Tavaly júniusban nem egészen 30 000 ember járult az urnákhoz, ebből a győztes Muntean kb. 9000 szavazatot gyűjtött be, a második helyezett, az akkor még a PNL színeiben induló Mărginean pedig olyan 6500-t.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'