MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.06

A fantasztikus realizmus mestere

A fantasztikus realizmus mestere
A fantasztikus realizmus mestere

A temesvári Szépművészeti Múzeumban (Dóm tér 1. szám) november 17-én, pénteken 18 órakor kerül sor Tudor Banuș, az egyik legjelentősebb kortárs román képzőművész retrospektív tárlatának a megnyitójára. A kiállítás anyagát Oana Ionel kurátor és Victor Neumann múzeumigazgató mutatják be az érdeklődőknek. Az eseményt Oana Guțu csellóművész koncertje színesíti.

A művész 1947-ben született Bukarestben és 1972 óta Párizsban él. Műépítészetet és képzőművészetet tanult, de életét a képzőművészetnek szentelte, elsősorban grafikusként, a fantasztikus realizmus mestereként tartották számon. Több mint 60 egyéni kiállítása volt Párizsban, New Yorkban, Genfben, Bécsben. Londonban, Münchenben stb. Illusztrálta a Grimm testvérek, Verne Gyula, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu és a temesvári Ștefan Foarță könyveit. A Brémai muzsikusok illusztrációjáért 1979-ben az év legszebb ifjúsági könyve díjat nyerte el. Olyan sajtókiadványok címlapját illusztrálta mint a The New York Times, a Le Monde, a Die Zeit, Le Pointe, stb.

„Tudor Banuşnak két fontos tulajdonsága van, amelyek ritkán találkoznak egy emberben: a tehetség és az értelem. Egyidejűleg képes kielégíteni az esztétikai és szellemi követelményeket, ezért ő az egyik legfontosabb kortárs művész” – írja Tudor Banuşról a The New York Times.

A művész egész életművét átfogó kiállítás 2018. március 1-jéig látogatható a temesvári Szépművészeti Múzeumban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'