MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.13

A felenyedi református templom 200. évfordulója

A templom felújítását a hollandiai testvérgyülekezet segítette
A templom felújítását a hollandiai testvérgyülekezet segítette

Nagyenyedről Torockó felé haladva az Enyedi patak mentén Felenyeden baloldalt elénk tárul egy kis, gyönyörűen felújított református templom. Hűséges gondozója Lőrincz Konrád lelkész. 

1993-ban végezte a teológiát, ugyanebben az évben kihelyezték Gombásra, kereken tíz évig ott szolgált, majd Felenyedre került, ahol 2010. május 25–30. között kerül sor a templom jubileumi ünnepségére, 200. évfordulójára, amelynek keretében május 29–30-án falutalálkozót és hálaadó ünnepséget szerveznek.

Az ünnepségről és a templomról Lőrincz Konrádot kérdeztem.

– Már öt évvel ezelőtt felmerült az idei rendezvény terve, már akkor elkezdtünk tervezgetni. Sok egyéb tennivaló volt még Felenyeden, nem is a templomjavítással kezdtük, azt mostanra hagytuk, hogy az évfordulóra legyen kész. De volt bőven tennivaló a parókia körül, ha a külső dolgokat vesszük figyelembe. A belső életre vonatkozva pedig a lelkészi munkát mindenképpen végezni kellett. Különösebb dologra eddig nem is került sor, ez lenne az első fontosabb esemény a gyülekezet életében.

Ez a templom 1810-ben épült. 1805-ben már lebontották a régit és 1810-ig fel is épült az új, a kis emléktábla ezt az évet jelöli meg. Azelőtt állott egy templom a mostani temető helyén, ami legalább 500 évet kibírt. Bethlen Gábor végrendeletében Felenyedet teljes egészében a kollégiumnak adományozta, ez már szoros kapcsolatot jelentett a kollégiummal.

Azért is ünnepelnénk együtt a Bethlen Gábor Kollégiummal, mert a templomot a kollégium építette, ami nemcsak azt jelentette, hogy ez az ő birtoka, hanem támogatta is a gyülekezetet.

Nem vihettük volna végbe ezt a templomjavítást, ha az aalsmeeri (Hollandia) testvérgyülekezet nem segített volna, a javítások nagy részét e gyülekezet állta.

Az ünnepség programja:

Május 25.: megnyitó, május 27.: Gyermeknap, május 29.: falutalálkozó, május 30.: Hálaadó ünnepség

 

Horváth Enikő

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'