Vasárnap, 2018. július 22., 23.15

A fogamzásgátlás világnapja

A fogamzásgátlás világnapja
A fogamzásgátlás világnapja

Szeptember 26-án emlékeznek meg A fogamzásgátlás világnapjáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az évente világviszonylatban bekövetkezett mintegy 208 millió terhesség közel 41%-a nem előre tervezett. A világnap célja felhívni az emberek figyelmét, hogy a nem kívánt terhesség megelőzhető, élni kell a fogamzásgátló módszerek lehetőségével, mindenekelőtt azonban a legfontosabb a megfelelő tájékozottság.

A világnap üzenetére az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is igyekszik ráirányítani a figyelmet, ennek érdekében egy felvilágosító kampányt bonyolít szeptember 26. és október 15. között „Fogamzásgátlás: A te életed! A te felelősséged!” címmel.

Az igazgatóság közleménye szerint Romániában 2015-ben 70 447 terhesség-megszakítást végeztek el (országos statisztikák a kórházakból kapott jelentések alapján), ami enyhe csökkenést jelent az elmúlt évekhez képest. 1990 és 2016. júniusa között (27 év alatt) 925 888 abortuszt végeztek el az országban.   

Arad megyében a DSP statisztikai osztályáról kapott adatok értelmében 2016-ban 707 közkórházi abortuszt vettek nyilvántartásba, a privát klinikákon 383 terhesség-megszakítást hajtottak végre. 2017 első felében az állami kórházakban 346, a magánklinikákon 139 abortuszt regisztráltak.

A DSP kampányának célja pontos felvilágosítást nyújtani a nőknek – különösen a fiatalkorúaknak – a rendelkezésükre álló fogamzásgátló módszerekről, ugyanakkor tudatosítani bennük a nem kívánt teherbe esés megelőzésének a fontosságát. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'