Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. november 13., 17.25

A Forradalom villamosa

A város utcáin közlekedik a Forradalom villamosa
A város utcáin közlekedik a Forradalom villamosa

Útjára indult a Forradalom villamosa: a Temesvári Tömegközlekedési Vállalat (STPT) biztosította tömegközlekedési eszközt Alina Bohoru és Mircea Popescu alakították műalkotássá, a Város Emlékezete projekt keretében, amelyet a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület valósít meg. A művészek egy hétig dolgoztak a villamos kifestésén, amely már a városban közlekedik, és általa az utasok felidézhetik a 30 évvel ezelőtt történt események emlékét.

„Az ötletem az volt, hogy felidézzem a kollektív érzést, ami az embereket a hatalmába kerítette a Forradalom idején. Anélkül, hogy kifejezetten hangsúlyoztam volna a történelmi kontextust, a valós eseményeket vagy a konkrét szimbólumokat, megpróbáltam az akkori események során felszabaduló energiát egy dinamikus képbe koncentrálni, élénk, vidám színekkel ábrázolni ” (Alina Bohoru).

„A javasolt témát olyan elemekből épített kompozícióval közelítettem meg, amelyek a 89-es események után ikonikusak lettek. A kompozícióval felidézem az ünnep és a gyász, a forradalom áldozatairól való megemlékezés pillanatait. A V alakot mutató felemelt kéz, amely nyugaton ’békét’, a románok számára ’győzelmet’, ’szabadságot’ jelent. A szabadság szimbóluma, és talán a gyász jele is a nemzeti lobogó, amelyből kivágták a címert, és a helyén egy fekete lyuk tátong.” (Mircea Popescu).

A Város Emlékezete projekt keretében 23 temesvári villamosmegállóban helyezték el Sorina Vazelina képregényeit, amelyek szintén az 1989-es decemberi eseményeket elevenítik fel, igaz történetek megjelenítésével.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'